Петчленен състав на първата инстанция Софийски градски съд отново остави в ареста Кристиян Николов - младия мъж, който причини катастрофата, при която загина тв водещият Милен Цветков. Това стана миналия Великден, а въпреки началната фаза на делото експертиза доказа, че виновният водач е бил в момента на три вида наркотици - тетрахидроканабинол, амфетамин и кокаин.

Това е пореден отказ той да бъде пуснат на свобода.

Днес се разбра, че същинското дело се очаква да стартира до 2 седмици. 

Оказа се, че Кристиян Николов за пореден път е поискал промяна на мярката, като това е станало почти едновременно с внасянето от прокуратурата на обвинителния акт срещу него.

Както е известно, държавното обвинение ще опита да докаже непряк умисъл в действията му, което - ако се възприеме от съда - би му осигурило доста тежка присъда, включително "до живот".

Самият подсъдим заяви днес пред съда, че мярката му задържане под стража била в услуга на прокуратурата, а не на правосъдието, и помоли да бъде изменена в по-лека. Добави, че съдът е подложен на натиск по това дело.

Адвокатът му Любомир Таков за пореден път пледира, че "при адектватно обвинение това дело отдавна щеше да бъде приключено". Таков поиска съдът да наложи домашен арест на Николов.

Според прокуратурата молбата за изменение на мярката обаче е неоснователна, тъй като няма нови обстоятелства, които да дават основание за изменение. Прокурорът по делото акцентира върху тежестта на престъплението и начина и характера на извършването му.

Накрая съдебният състав взе под внимание, че Николов е задържан в ареста вече повече от 8 месеца, също така отбеляза, че няма опасност да се укрие или да окаже въздействие на разследването, но има опасност да извърши ново престъпление.