Венецианската комисия е изненадана от идеята специален прокурор да разследва главния прокурор в България.

Това научи Клуб Z от източници от Европарламента.

Мнението е изказано днес на заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

От българска страна са участвали зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместник главните прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Даниела Машева и Красимира Филипова и председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Джумалиева.  

Мнението за спецпрокурора е изказано от Джеймс Хамилтън – представител на Венецианската комисия, участвал в заседанието. Той е бивш докладчик за страната ни.

„За него този специален прокурор е изненада и твърде странно решение. Това не е част от световната практика. Ако въобще може да се говори за такъв прокурор, това евентуално би могло да се направи по конкретен случай, като например в САЩ, а не за голям отрязък от време“, споделиха нашите източници.

Зададени са били въпроси и във връзка с аудиозаписа, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

Въпросите към българските представители са били предимно пояснителни. Те са били допълнение към предишните писмени въпроси от групата.

Участниците от наша страна са били питани за свободата на медиите, какво се прави по въпроса и защо правителството в София все още на практика не признава, че има проблем в тази сфера.

Според източниците на Клуб Z усещането на мониторинговата група като цяло било, че не са чули конкретни отговори. И вероятно пак ще има писмени въпроси към българските власти.

Потърсихме за коментар Елена Йончева. Евродепутатката от БСП и групата на социалистите е единственият български представител в тази мониторингова група. Тя отказа да съобщи какви въпроси са задавани, тъй като няма право да разгласява подробности от заседание, проведено при закрити врата.

Йончева обаче сподели, че премиерът Борисов е бил поканен на изслушването, както и през август 2020 г. И отново не е участвал.

„Дълбоко разочароващо е, че българският премиер се скри от ЕП. Той не намери време да се яви и през август, не намери време и днес. Докато други премиери намериха такова време. Безпрецендентно е премиер на една държава от ЕС да не се яви по покана на парламента. В тази мониторингова група са били канени и приеха поканата премиерите на Малта и Словакия“, изтъкна Йончева.

И допълни саркастично:

„Може би в програмата му няма време за върховенството на закона или пък тези дебати са му скучни. Той вече изпраща чиновници, които не могат да отговорят на зададените въпроси.“

Според нея обаче не се очакват нови дебати в пленарната зала за принципите на правовата държава у нас поне в близките два месеца. Причина са предстоящите парламентарни избори в България. Практиката е да не се провеждат дебати за определена държава в навечерието на вот. Няма обаче правило, което да забранява това. Но за да се наложи, наистина трябва да се случи нещо извънредно, обясни Елена Йончева.