В половин България е истинска зима - вали сняг, а температурите падат. Жълт код за обилни валежи е обявен за Северозападна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил, Ловеч, Габрово, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Има опасност от обилни снеговалежи, навявания, поледици и силен вятър.

В следващите 2-3 дни страната ни попада между две въздушни маси - студен въздух, проникващ от север и топъл на юг, информира Нова телевизия. Условен разделител е Стара планина. Валежите в северната половина на страната ще са предимно от сняг, докато на юг ще е повече дъждовно. 

В събота от запад на изток започналите валежи ще намаляват и ще спират. В късния следобед и през нощта ще започнат отново. В Северна България и югозападните планински масиви ще вали сняг, в ниските райони на Южна България валежите ще са от дъжд. Валежите са от мокър и тежък сняг - има условия за снегонавявания, за падане на дървета и клони, за щети по електропреносната мрежа.

В сила са предупреждения за опасно време, които на север са свързани със снеговалежите, а в крайния югоизток дъждът за денонощието ще е до 30 литра на квадратен метър. Вятърът в хода на деня ще отслабва. Времето ще е меко - следобедните температури ще са в интервала от нула до 10 градуса. 

В нощта срещу неделя и през деня ще вали интензивно сняг на север и дъжд на юг. Прогнозите са за значителна снежна покривка в някои райони. Отново комбинацията сняг-вятър ще е причина за преспи и навявания. Не се очаква рязко застудяване. 

В планините през двата почивни дни ще вали обилно. По високите части сняг, а в по-ниските райони на югозапад в неделя ще преобладава дъждът. По склоновете на Рила и Пирин има риск от тежки, мокри и разрушителни лавини. Температурите ще са поносими и няма да падат драстично. За събота следобед  се очакват от минус 2 до плюс 2 градуса. 

В началото на новата седмица валежите от сняг и дъжд ще продължат с кратки прекъсвания. В нощта срещу понеделник в Северна България снеговалежите ще са обилни. Във вторник снегът на много места ще отстъпи на дъжда. Около средата на седмицата времето ще утихне, но ще започне плавно захлаждане. Към края на седмицата температурите ще паднат осезаемо. Задава се и нова снежна вълна. 

В София във връзка с валежите от сняг общо 148 стегопочистващи машини са извършили обработки срещу заледяване във всички 24 района на Столична община. Обработени са пътните платна, по които се движи общественият транспорт, основни улици в районите, частично вътрешно-квартални улици, Южната дъга на Софийския околовръстен път и общински пътища.

В Природен парк „Витоша“ са извършени снегопочистване и опесъчаване на пътищата „Драгалевци - Алеко“ и „Бояна - Златни мостове“, съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитирани от Нова тв.

Започна почистването на пространствата при спирките на градския транспорт, както и подходите към метростанциите и пешеходните подлези. Към момента градският транспорт се движи при зимни условия по обичайните си маршрути.