Вселената ни все пак се оказа по-млада от смятаното досега - на 13,77 млрд. години, показват претендиращите за най-точни измервания досега, извършени с телескопа в Атакама, Чили, най-силният в света.

Преди само две десетилетия се считаше, че всичко е започнало да съществува с Големия взрив преди около 15 млрд. години. Но и учените си признаваха, че това е неточно число - с до милиард. 

В последните години нови изчисления, основно базирани на наблюдаване на далечно, младо състояние на Вселената, започнаха да дават по-точни стойности - последно 13,8 млрд. години, наблюдения на телескопа "Планк", мисия на Европейската космическа агенция. 

Точността сега обаче е плюс или минус 40 милиона години. Показателно е, че изследователите, работещи с "Планк", са се съгласили с новата оценка.

Определянето на възрастта на Вселената позволява и да се изчисли приблизителната скорост, с която тя се разширява - Хъбъловата константа. С резултатите от Атакама обект на един мегапарсек, или 3,26 млн. светлинни години от Земята, се отдалечава постоянно от нас със скорост 67,6 км/ч.

Има притеснения, че тази досегашна неточност ще наложи преработка или поне пренастройка на съществуващите модели на Вселената.