С екстравагантна идея излезе днес бившият втори в ГЕРБ, бивш министър на вътрешните работи и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов. Той предложи ротация на областните директори на полицията в месеца на провеждането на предстоящите парламентарни избори. 

Целта на упражнението е да се "прекъснат зависимости и други интереси", които можели да повлияят на провеждането на честни и сигурни избори в страната. Той направи предложението си на среща с президента Румен Радев, който вече втори ден провежда консултация за вота с извънпарламентарните партии в страната. 

Самият Радев не даде категорична оценка на предложението, но предположи, че Цветанов представя идеята "заради своя опит". Подчерта, че за да се изпълни едно такова искане са нужни допълнителни консултации и че промяната е само в ръцете на изпълнителната власт. 

Що се отнася до готовността на "Републиканци за България" за изборите, то Цветанов обясни, че партията нямам проблем с датата 28 март, но проблем имало правителството, което нямало как да ги осъществи. 

По думите му, България няма законодателна готовност и нормативна уредба, които да гарантират правото на глас и че то ще бъде упражнено без да се рискуват здравето и живота на хората в условията на пандемия. 

Бившият втори в ГЕРБ подкрепи идеята на "Демократична България" да се въведе онлайн излъчване на броенето на бюлетините и попълването на протоколите от гласуването. Идеята бе подкрепена още вчера и от Радев. 

Очаквано - партията на Цветанов продължи да иска и гласуване по пощата за българите в чужбина, чието право е ограничено към момента. 

Лидерът на "Републиканци за България" бе категоричен, че няма доверие на генералния директор на БНТ - Емил Кошлуков, за организиране на дебатите преди вота и изрази съмнение около плурализма в медията. За сметка на това, той обяви БНР за професионална медия, която си върши работата.