Дни преди технологичното изложение CES 2021 китайската компания Lenovo реши да пусне предварителен залп пред конкуренцията. Става дума за смарт очила, които ще са способни да проектират пет виртуални екрана пред очите ни.

ThinkReality A3 са смело предложение. Многократно различни концепции за "умни" очила са се проваляли по ред причини, макар VR (виртуална реалност) каските на други компании да имат частичен успех и бавно да стават все по-достъпни.

AR, т.нар. "добавена реалност", няма такъв успех, освен в забавни app-ове на телефоните ни, които добавят котешки ушички, или малко по-полезните приложения, при които сменят фона ни с конферентна зала, когато всъщност Skype-ваме от спалнята.

Lenovo предлагат обаче друго - пет монитора в едно устройство за ултра продуктивност, вкъщи, в офиса и навсякъде другаде. Освен ползите в продължаващата пандемия, която въпреки все повечето ваксини няма да изчезне за ден или месец, това е наистина голяма стъпка за технологията.

"А3 е решение за добавена реалност от следващо поколение - леки, мощни и функционални. Независимо дали работите във виртуални пространства или помагате на някой от разстояние, ThinkReality A3 подобрява уменията им да правят повече, където и да са", подчертава Джон Пършки, вицепрезидент по стратегията и новите предприятия на Lenovo.

Разбира се, засега всичко това са обещания. Lenovo показва очилата, но не демонстрира как точно ще изглеждат виртуалните екрани, но идеята е, че те ще са като втори физически монитор в Windows - очилата ще трябва да се свързват с компютъра през USB-C, както монитор трябва да се връзва през HDMI.

"До 5" не означава задължително пет монитора - тази цифра е максимума, който е възможен, и който според компанията ще е полезен за някои специалисти, които са консултирали. Но и демонстрира възможностите на очилата, които ще бъдат задвижени от Snapdragon XR1 процесора на Qualcomm, който ще позволи те да поддържат класическата FullHD 1080p резолюция. В очилата има и вградена 8-мегапикселова камера, която ще е особено полезна при консултиране от разстояние. Те ще стоят добре на хора с диоптрични очила, подчертават от компанията.

Засега индустриална версия на очилата се тества от компании със смартфони на Motorola. Бъдещият продукт ще излезе към средата на годината, и ще работи и с компютри с Intel и AMD процесори.

"Потапящи, а не изолиращи" е лозунгът на Lenovo и новите им ThinkReality A3. Дали това ще стане достъпен и популярен продукт, тази година или в следващите няколко, предстои да видим.