"Вчера, 09.01.2021 г., малко преди 18:00 ч., разпоредих проверка на сигнал за нарушения на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в град Сандански. Тя установи по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен."

Това написа днес в своята фейсбук страница здравният министър проф. Костадин Ангелов. Думите му идват в отговор на скандала от вчера. Припомняме, че в Сандански общински съветници са решили да се ваксинират сред първите без да имат право на това. За това сигнализираха от партия "Републиканци за България".

Проблемът е, че в момента тече ваксинацията в първа фаза и тя е за лекари, друг медицински персонал, стоматолози, фармацевти, като се започва с тези, които са на първа линия в битката с коронавируса. Обяснението е, че са останали дози, заради нежелаещи да се ваксинират. Общината и болницата потърсили социалните домове и други приоритетни институции, за да потърсят хора, които да бъдат ваксинирани, но такива не се намерили. Именно тогава дошла и идеята за поставяне на препарата на общинските съветници. 

Днес в късния следобяд министър Ангелов потвърди, че "в COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански."

"За да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност, в рамките на първия работен ден след получаването на сигнала, утре - 11.01.2021 г., ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции", написа още министърът. 

Въпреки че в съобщението не е изрично написано, че престоят санкции, логично е да се смята, че при положение, че има нарушение, ще последват и съответните наказания. Не е ясно кой обаче ще бъде техен адресат. 

Проф. Ангелов е категоричен, че "ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план.