Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен Ун е бил избран за генерален секретар на управляващата Корейска трудова партия (КТП), предадоха световните агенци, цитирани от БТА.

Това е станало вчера - на шестия ден от провеждащия се в момента осми конгрес на КТП.

Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА съобщи днес, че делегатите са избрали с единодушие държавния ръководител и за генерален секретар на управляващата партия. В дописката постът е наречен "ръководител на революцията и център за управление и единство".

Ким Чен Ун вече е председател на управляващата партия.

Избирането му за генерален секретар на КТП до голяма степен е символен ход, целящ да затвърди още повече неговата власт, отбелязва Ройтерс.
Севернокорейският лидер има почти абсолютна власт в династично управляваната затворена страна, на която застана начело след кончината на баща си през 2011 г. Година по-късно КТП избра покойния Ким Чен Ир за свой "вечен генерален секретар", а Ким Чен Ун - за "първи секретар".

Делегатите на конгреса са гласували и за попълване състава на Централния комитет на ККП - ключов ръководен орган, който включва и могъщото Политбюро на партията. Наблюдатели останаха изненадани, че сестрата на севернокорейския лидер - 32-годишната Ким Йо Чен, която отговаряше за отношенията с Южна Корея - не е в списъка на кандидатите. Засега причината не е ясна.

Целта на конгреса е Ким Чен Ун да начертае плановете за дипломатическата, военната и икономическата политика на Северна Корея през следващите пет години, както и да бъдат направени ключови назначения, отбелязва Ройтерс.

ТАСС припомня, че предишният конгрес на КТП се е провел през май 2016 г. Тогава севернокорейският държавен ръководител бе избран за председател на управляващата в страната партия.

Вчера делегатите приеха също промени в устава на КТП, според които отсега нататък нейните конгреси ще се провеждат веднъж на всеки пет години.
Събитието се провежда в момент, когато Ким Чен Ун е изправен пред, както изглежда, най-трудния момент от своето управление, започнало преди девет години, отбелязва Асошиейтед прес.

Поначало крехката севернокорейска икономика понесе многобройни удари заради затварянето на границите вследствие на ограниченията заради пандемията от новия коронавирус, което доведе до драстично намаляване на външната търговия, поредица от природни бедствия и инициираните от Съединените щати международни санкции.

Междувременно южнокорейските въоръжени сили са открили признаци, че Северна Корея е провела през нощта военен парад на площад "Ким Ир Сен" в столицата Пхенян. Възможно е обаче това да е било репетиция, предаде Ройтерс, цитирайки военно комюнике в Сеул.

На този фон южнокорейският президент Мун Дже Ин заяви днес, че през последната година от своя мандат ще остане ангажиран с воденето на преговори със Севера. Сътрудничеството по въпроси като борбата с пандемията от новия коронавирус може да помогне за постигането на пробив в изпадналия в задънена улица дипломатически процес, каза той в новогодишното си обръщение към нацията.

Мун обеща Сеул да положи усилия за възобновяване на преговорите между Пхенян и Сеул в момент, когато избраният за президент на САЩ Джо Байдън се готви да встъпи в длъжност.