Проливните дъждове доведоха до преливане на реки, наводнения и затворени пътища в цялата страна, но особено тежко е положението в Западна България.

Река Ерма превиши нивото си с 3 метра и излезе от коритото си. Трън, през който реката преминава, е в обявено бедствено положение. Три къщи са напълно залети, наводнени са дворове на много други, както и местното училище.

В района продължава да вали, отводняват се мазетата, засега няма пострадали. Работи се по отстраняване на щетите, обяви директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пернишко комисар Борис Борисов пред БНР.

"Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста", поясни той. 

Засегнати са и земеделски земи. Има локални наводнения в цялата Пернишка област, в района е обявено частично бедствено положение.

Язовирът край село Петърч прелива, има опасност от наводнение на къщите и в Мрамор и Требич.

Реката на село Калотина, най-западното населено място в страната, също прелива. Един от кварталите на селото е откъснат.

Засегнати са още селата Батановци, Ярджиловци и Черна гора, покрай които минава река Струма. Нивото й се вдига постоянно. От Батановци вече са евакуирани 20 къщи.

Наводнение има и в Нови Искър, десетки къщи са под вода, части от града са непроходими.

В други части на страната - силен вятър и спрян ток

Там, където наводненията не са проблем заради ниските температури, студът и силният вятър не пощадиха електропреносната мрежа. 

В девет населени места във Врачанско няма ток. В самата Враца са спрени тролейбусите заради обледяване на контактната мрежа. Курсовете им се изпълняват от автобуси.

Затруднено е придвижването до село Чирен.

Проходът "Петрохан" също е затворен за движение.