Частичното бедствено положение в Перник, Трън и Радомир заради обилните валежи продължава, а много къщи все още са под вода, съобщи бТВ.

Най-критична е ситуацията в Батановци, Черна гора и Ярджиловци.

В Батановци ситуацията е най-тежка, като кметът на селото подчертава, че причината не е от ръста на нивата на Струма - водата е излизала от шахтите. 20 души са евакуирани и не могат да се върнат в домовете си, търсят се варианти за временното им настаняване. Според кмета на селото причината за наводнението не са дъждовете, а канализацията, която е заустена в Струма и когато реката си вдигне нивото, става "тапа" и водата се връща обратно.

Започналото изпускане на язовир "Студена" доведе до щети и на територията на община Радомир. В част от селата са наводнени ниви, стопански дворове и къщи.

Частично бедствено положение е обявено и в Петърч, където наводнените домове са стотици.

В община Трън също продължава бедственото положение от вчера, когато река Ерма повиши нивото си с 3 метра. Градът остана без вода заради наводнена помпена станция.

В община Струмяни, област Благоевград, в района на село Илинденци е ерозирала дига на река Струма и също е обявено частично бедствено положение.

Основни улици в Хасково също са под вода.