Въпреки, че е в опозиция ДПС излезе със специална декларация, в която защити зам.министъра на отбраната Орхан Исмаилов от нападките на Патриотичния фронт. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори заплаши, че е възможно да оттегли подкрепата си за правителството, ако Исмаилов не бъде снет от поста, тъй като е бивш кадър на ДПС и настоящ кадър на НПСД с лидер Корман Исмаилов и създател Касим Дал.

Ние, народните представители от ДПС със самочувствието на най-последователната евроатлантическа партия в България, представляващи избиратели със силно изострено чувство за свобода, заявяваме с цялата си категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорният дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов.

Това каза от трибуната депутатът Тунчер Кърджалиев. „Недопустимо е различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическа демаркационна линия в обществото. Това е несправедлив и неморален акт. Приемаме с убеденост факта, че българският етнически модел е сериозен капитал, ресурс за развитие и стратегическа ценност за България, с която обогатяваме европейските и световни примери“, заяви Кърджалиев. Той обясни, че малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато се признае идентичността им.

„Обратният случай е асимилация. Напомняме на управляващите партии, че при допуснат компромис с базови и демократични ценности в името на ефимерен коалиционен комфорт би се стигнало до загуба на проевропейска идентичност и компроментиране на европейски норми. Призоваваме министър-председателя да не създава условия за проява на лимитирана интеграция чрез своите послания. Разчитаме на прогресивната българска общественост да отхвърли и да се противопостави на подобни актове, провокиращи етническа, религиозна и расова омраза“, допълни Кърдалиев.