Показно за това как се провежда "конструктивен" диалог направиха днес президентът Румен Радев и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Разговорът в рамките на консултациите на "Дондуков" 2 преди изборите завърши по следния начин: "Считам, за съжаление ще трябва да го кажа - вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция" и съответно: "Вие с тази политика твърдо сте се устремили извън парламента. Успех ви желая!".

Марешки дойде в институцията с целта да критикува Радев - или поне така се разбра още от първите му думи. Голяма част от казаното от лидера на "Воля" се припокрива и с казваното от различни представители на ГЕРБ от изминалите дни, в т. ч., че изборите трябва да се произведат на 28 март, както президентът първоначално заяви, а с евентуалното отлагане на датата обслужвало чужди интереси. От своя страна Радев влезе в тона. 

В резултат среща на практика нямаше. Имаше надговаряне и "упражнения по стил".

"Стъпката за тези консултациите е добра, но, за съжаление, е много закъсняла стъпка. Затова и встъплението няма много, много да ви хареса, но съм длъжен да го кажа, а след това по същество", започна Марешки.

И продължи:

"Упражнението днес, което правим с тези консултации, а не в края на лятото с началото на политическия сезон или до средата на декември, ние го считаме като абсолютно безсмислено, безцелно, като израз на уплаха, израз може би на некомпетентност, на страх да се поеме отговорност за избиране на датата на изборите, която наистина е във вашите правомощия. 

За съжаление, това се получи в края на двата мандата - и на парламента, и вашия - и това трябва да го отбележим и аз съвсем искрено и честно ви го казвам като разочарование във връзка с многобройните покани, които сме отпращали към вас по тези теми (...) - както и за картела при горивата и безплатните лекарства (за отбелязване е, че Марешки има бензиностанции и аптеки, б.р.).

Ние единствено, за съжаление, можем да запомним вашия мандат с две неща - едното е, че доведохте и бетонирахте ГЕРБ на власт, защото всички помним, че вашето правителство дойде с идеята да разсекрети всичко и да покаже всички недъзи и един път завинаги да го прекрати това нещо, напротив - с организираните от вас избори, ГЕРБ бяха бетонирани на власт. И второто нещо - че миналата година по време на разгара на протестите с този призив "Мутри, вън!" изкарахте мутрите на площада и така притъпихте устрема на стотици хиляди, така, може би, правилно протестиращи българи, които се надяваха на промяната."

После Марешки разказа как чул от консултациите (срещата със здравния министър), че "здравните власти са готови с провеждане на изборен 28 март". Местните власти също били декларирали готовност, както и правителството. Следователно сега Марешки мислел, че с едни дребни корекции в законодателството, тези избори "могат да бъдат проведени и трябва да бъдат проведени на 28 март" (като сам настояваше за 23 май). 

"Сега чувам някакви екзотични идеи за гласуване по пощата. Не виждаме разлика между реденето пред пощата и реденето пред секциите", отбеляза още Марешки.

Думата "екзотично" за тази и други идеи използва сутринта пред Радев и председателката на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова.

"Г-н Марешки, оценявам високо вашата откровеност и така се полага в един конструктивен дебат. Да ви кажа, че некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел. Вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте виждал, не сте чувал, защото още никъде го няма. Но вие го правите, вие декларирате, че сте готов да подкрепите нещо, което не съществува към момента", не остана длъжен на "изложението" Радев..

И продължи:

"Моите консултации не са закъснели, закъсняхте вие - законодателите. Вие не упражнявате парламентарен контрол. Кога ще има договор за машините, кога ще има методика, кога ще има здравен протокол. Иначе тук можем да си разменяме реплики и ви предлагам, аз ви изслушах с достатъчно самообладание, повече коментари по отношение на президентската институция тук да няма. Защото приемам всичко, когато е истина, но когато е инсинуации и да започне по такъв начин предизборна кампания - аз не го приемам."

"Ми съжалявам наистина, че така приехте моето откровение и в този план аз бих трябвало да ви попитам какво получихте, че да се отметнете от датата, която така..." - върна в стила на ГЕРБ лидерът на "Воля".

- Г-н Марешки, прочетете конституцията - датата се определя с указ на президента. Вие видяхте ли досега мой указ? Дайте, моля ви, по същество.

По "същество" Марешки разбрал, че на консултациите ще се обсъжда готовността на държавата. И нямал причина да не вярва на здравните власти, заяви той. И последва диалог:

- Вие вярвахте и на конституцията на ГЕРБ, а тя се оказа пълен фейк, констатира Радев и попита какво стана с призива на Марешки изборите да са през май.

- Нямаше декларация от никой, че са готови.

- Можете ли да ми кажете параметрите на здравния протокол?

- Аз не съм министър на здравеопазването.

- България стигна дотук от празни декларации на всички нива. Вие разчитате ли на вашите наблюдатели на изборите?

- Разчитаме, да. И на членовете на СИК-овете.

- Чудесно. Знаете ли параметрите на помещенията за гласуване, знаете ли какво ще пише в протокола за отстоянието на наблюдателите (които може да останат на отстояние, което да не им позволява на практика да наблюдават)? 

- Тук присъства Цветан Цветанов и ви казва, че стават машинации. Аз съм бил два пъти кмет на Варна, два пъти и са ме лъгали с много неща, разбирате ли. И той стои тука пред вас и вие не му задавате въпроса, тука пред камерите какви са машинациите, за да ги премахнем. 

"Питахме", отвърнаха от екипа на Радев.

- Аз на ваше място нямаше да го пусна да си тръгне, докато не каже - заяви на това Марешки.

И последва:

- Не всички имат вашата физическа сила, доказана при други обстоятелства и на други места (намек за едно сбиване във Варна, отнесено към съда, б.р.).

- Ми то и умствената ми е доказана в живота и така и желанието ми да помагат на хората да оцеляват въпреки политиците.

- Явно подписвате неща без да сте ги чел. Г-н Марешки, имате ли нещо да заявите по същество или само губим времето.

- Считам, за съжаление ще трябва да го кажа - вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да ви говоря, но вие това заслужавате. Такъв сте си, не казахте нищо срещу картела, не казахте нищо срещу тези, които ограбват българите, нищо не направихте, за да може държавата да върви по-добре. Един безсмислен, пропаднал мандат. Надяваме се следващият президент да осмисли тази институция.

- Пожелавам ви да се кандидатирате за президент на следващите избори и да докажете всичко това, което потвърдихте.

- Съжалявам, че не бяхте независим кандидат без подкрепата на столетницата, да видите на кое място щяхте да бъдете.

- Хората казват кой на кое място е. Вие с тази политика твърдо сте се устремили извън парламента. Успех ви желая!

Така "славно" срещата приключи.