Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна. В планинските райони, а до обяд и в Източна България, все още ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен, временно силен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 1° и 6°, гласи прогнозата на НИМХ.

Както обаче вече стана ясно - очаква се сериозно застудяване.

Така изглежда прогнозата за близките дни според НИМХ.

Пред БНТ Петър Горновски, председател на агенцията за метрологичен и технически надзор, заяви: "Цялата страна е много сериозно наводнена, снощи имаше 55 преливащи язовира в цялата страна и контролирано изпускане на много язовири."

„6844 водоема са регистрирани при нас, от които 82% са собственост на общините, а около 788 са държавна собственост и малък процент са частни. От тях 386 са собственост на държавното предприятие за управление и стопанисване на водоемите в страната. Правим надзор на всички язовири и водоеми. Обхващаме всички на територията на страната. Вече 4 години сме надзорници на язовирите. Собствениците са тези, които трябва да полагат грижи за язовирите. Над 1300 акта и над 1200 наказателни постановления сме издали за тези 4 години. Дисциплинирахме собствениците и операторите там, където има“, посочи той.

Една от най-тежките точки в страната остана в Софийското равно поле около столицата. Безсънна нощ изкараха в Петърч, а аварийни екипи продължават да отводняват селото, което беше залято от пороите.

„Нощта беше малко по-спокойна, но оставаме притеснени. Водата спадна с около 30-40 см и се надяваме това да продължи", разказа пред Нова тв собственичката на засегнат имот.

Тя обясни, че и през 2005 г. е имало наводнение, но сегашното било по-сериозно. „Беше нещо страшно, кошмар. Водата навлезе за изключително кратко време.”

Кметът на Петърч Борислав Борисов казва, че засегнатите къщи са над 100. Тепърва предстои щетите да бъдат описани. 

„Изтегли ли се р. Блато, нивото на водата ще спадне. Имаме план как да обезопасим и да не се стига до второ наводнение. Теренът около къщите ще бъде повдигнат”, обясни той. 

Борисов благодари на всички доброволци и уточни, че се помага с каквото може.  

Гледка от придошлата река Блато край София вчера. Отгоре е жп мост от столицата към Северна България.

Започна отводняването на къщите и в софийското с. Мировяне, съобщи тази сутрин Нова тв. Там бяха засегнати около 30 жилища. През вчерашния ден екипи на Гражданска защита бяха на място. Хората, чиито къщи се наводниха, са настанени в общински жилища или при близки, докато опасността премине.

Общинските власти се надяват нивата на придошлите реки още да спаднат.

Проходът „Шипка” вчера остана единствената връзка през Централния Балкан между Северна и Южна България. Tам обаче също валеше сняг.

Ситуацията е изключително динамична - откъм северната част, в Габрово вали обилен сняг, а от южната към Стара Загора - силен дъжд, показаха телевизиите. На самия връх снежната покривка достигна 50 см. Службите почистват непрестанно пътната настилка и я опесъчават.

Предупреждението към шофьорите е да се движат изключително внимателно, тъй като се появяват вятър и гъста мъгла.

"До момента снеговалежът не е спирал. Температурата е от минус 5 градуса до минус 1. Снегопочистващата техника не е спирала да обработва настилките. На територията на област Велико Търново цялата републиканска мрежа е обработена.” Това заяви пред медиите инж. Венцислав Ангелов от Областно пътно управление – Велико Търново.

По думите му голяма част от шофьорите са крайно неподготвени за преминаване през проходите в страната при зимни условия. Има и нетолерантност спрямо снегопочистващата техника.

ТИР е поднесъл на главния път от Велико Търново за София през нощта и се е преобърнал в канавката. Инцидентът е станал вследствие на изпреварване на снегорин и друг тежкотоварен автомобил. Друг водач на НИР - молдовец е глобен, след като едва не удари колата на тв екип и няколко други автомобила.

„Очаква се температурите в района на проходите да паднат и да се получи заледяване. Подготвени сме да опесъчаваме пътищата”, казва е инж. Венцислав Ангелов.

Нормализира се ситуацията в Бургаско, след като вчера бе затворен главният път от областния град на юг към Созопол и Приморско. След като бе залят от придошлата река Ропотамо, той вече е пуснат за движение. Остава затворен обаче пътят от Синеморец до Резово заради излязлата от коритото си река Велека. Още един пътен участък – около село Дебелт, е затворен, защото там платното в ниската част е наводнено.

Остава частичното бедствено положение в созополското село Равадиново заради сериозен приток на два язовира в общината. То е обявено за 48 часа.

Вилно селище „Черниците” край Бургас е най-пострадало в цялата община. Там са евакуирани около 20 души.

„Обстановката продължава да се нормализира. Всички реки, които бяха със завишени стойности, се оттеглиха. Дъждът спря. Всички наводнения къщи и дворове, за които получихме сигнали, са отработени. Относно вилно селище „Черниците” все още не сме разрешили на жителите да се завърнат. Това ще стане след оглед на ситуацията в светлата част на деня. За последното денонощие сме получили около 80 сигнала – основно за наводнени къщи и дворове”, заяви Веселин Василев от община Бургас.

Един от живеещите във вилното селище разказа, че ситуацията е най-тежка в долната част на населеното място. Нанесени са сериозни щети не само на имуществото, но и на инфраструктурата. В селото има около 30-40 души, които постоянно живеят там.

Евакуация на възрастни хора се наложи вчера и в Благоевградско.

Две жени с четири деца са били спасени, след като са били блокирани повече от две денонощия в хижа в Стара планина. Севина Хаджийска, нейната сестра и децата с тях, се оказали в снежен капан в хижа „Ком”, като в един момент дори били без ток и връзка със света, съобщи Нова тв.

Спасители и доброволци във вторник са успели да разчистят падналите от снега дървета по пътя към хижата и да ги свалят.