Най-голямата платформа за видеосподеляния YouTube последва примера на останалите социални мрежи и блокира профила на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Едно видео е изтрито, съобщиха от платформата, собственост на техногиганта Google. Не е ясно какво е имало на кадрите, но според тях то е нарушавало условията за ползване и е премахнато и "във връзка с притесненията за продължаващия потенциал за насилие". Спрени са и коментарите в канала. Това ще продължи поне седмица според правилата на сайта.

По всяка вероятност изтритото видео е коментар на президента пред репортери, в който той критикува социалните мрежи за блокирането му. 

Откакто загубата на Тръмп на президентските избори стана ясна, основните социални мрежи - Facebook и Twitter - започнаха да се отнасят много по-строго към съдържанието, което президентът излива в профилите си в техните платформи. Щурмът на Капитолията, за който Тръмп призоваваше своите последователи, бе последната капка и миналата седмица Twitter и Facebook блокираха президента за призоваване към насилие.

Петима загинаха при нахлуването в сградата на американския Конгрес.