Държавният департамент на САЩ е предупредил този месец европейските компании, за които подозира, че помагат за изграждането на руския газопровод "Северен поток 2", че са изправени пред риска от санкции, тъй като излизащата администрация на Тръмп подготвя последен кръг от наказателни мерки срещу проекта, съобщи Ройтерс, цитирайки двама източници.

"Опитваме се да информираме компаниите за риска и ги призоваваме да се изтеглят, преди да е станало твърде късно", споделил източник от правителството на САЩ при условие за анонимност.

Според него се очаква Държавният департамент да излезе с доклад до четвъртък или петък за компании, които помагат на тръбопровода между Русия и Германия. Компаниите, които биха могли да бъдат включени в доклада, включват такива, които осигуряват застраховка, помагат за прокарването на подводния тръбопровод или проверяват строителното оборудване на проекта, допълва източникът.

Фирмите могат да бъдат изложени на риск от санкции на САЩ съгласно съществуващото законодателство, ако не спрат работата си. Zurich Insurance Group може да бъде включена в доклада, добавя източникът. Компанията не отговори веднага на искане за коментар на Ройтерс.

Газопроводът на стойност 11 милиарда долара, един от най-важните руски проекти в Европа, предизвика напрежение между Вашингтон и Москва.

Администрацията на Тръмп се противопоставя на "Северен поток 2", който би лишил Украйна от изгодни транзитни такси, заявявайки, че това ще увеличи икономическото и политическо влияние на Русия над Европа. Вашингтон също така стимулира износа на американски втечнен природен газ за Европа.

Москва и Берлин настояват, че "Северен поток 2", ръководен от държавната енергийна компания "Газпром", е търговски проект. Германия се нуждае от газ, за да компенсира затварянето на ТЕЦ-овете и атомните централи по екологични подбуди. Избраният за президент на САЩ Джо Байдън се противопоставяше на проекта докато беше вицепрезидент по времето на Барак Обама. Не е сигурно дали той би искал да направи компромис по проекта след 20 януари, когато поеме поста.

"Газпром" спря строителството на "Северен поток 2" за една година след санкциите на САЩ през декември 2019 г. Но работата се възобнови и руската компания се надява да завърши газопровода под Балтийско море, за да удвои капацитета на съществуващата линия. Проектът е изпълнен на 90 процента, като остават само около 100 км участък в дълбоките води край Дания. Западните партньори на "Газпром" по проекта са германските Uniper, Wintershall Dea, англо-холандската петролна компания Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Европейските компании са получили запитвания от администрацията на Тръмп през последните няколко месеца за дейностите си, свързани със "Северен поток 2", споделя източник на Ройтерс.

Държавният департамент попитал компаниите през октомври дали са участвали в "Северен поток 2", дали работата е продължила след 15 юли, както и за стойността на каквито и да било услуги. На тази дата държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди инвеститорите в руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток“, че могат да бъдат санкционирани съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAASTA) от 2017 г.