Решенията на правителството, които се обявяват от пресслужбата на Министерския съвет и с видео на премиера Бойко Борисов, следват траекторията на движение на последния, която се излъчва на живо във фейсбук. След едно такова посещение в Гоце Делчев, днес Министерският съвет е взел решение да отпусне 1,8 милиона лева за закупуването на нова медицинска апаратура за болницата в града.

Средствата са за нов графичен рентген, компютърен томограф, ехограф, цифров мамограф, а с част от тях ще се направи и ремонт на помещенията, където апаратите ще бъдат инсталирани, обяснява Борисов, припомняйки сам за визитата си в града, където е бил посрещнат от кмета. 

Днес въпросният кмет - Владимир Москов, избран от БСП, се явява на заседанието на правителството, за да засвидетелства благодарност, както се вижда от видеото в профила на Борисов. 

Той пък на свой ред обяснява, че най-близката болница с подобна апаратура е на 100 км в планинска местност. Лечебното заведение се грижи за около 70 000 жители. 

"Партньорството ни с местната власт е в името на хората. Няма значение партийната принадлежност на кметовете. Важно е единствено здравето и спокойствието на хората", твърди Борисов в профила си в социалната мрежа. 

Други 600 000 лв. отиват за ремонт на улици в Хаджидимово. 

 

Благодарности за Ананиев и пари за училища и градини

Следващото решение на правителството от днес, обявено с видео и от премиера, е за отпускане на първите 2 млн. лв. по тригодишната програма на образователното министерство за изграждане на детски градини, ясли и училища. По този проект ще бъдат построени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Общо по програмата се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години. В същото време само за миналата година на Столичната община сме отпуснали 65 млн. лв. С тези средства в София ще се открият 23 градини, обяснява Борисов във фейсбук.

"В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за пенсионерите, за работещите на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура. Всичко това е възможно благодарение на отговорната ни финансова политика през годините и добрата работа на приходните агенции", заявява премиера. И благодари на финансовия министър Кирил Ананиев.

Помощи в туризма - до март срещу 40 млн. лв.

Правителството осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия, е следващото решение на правителството от днес, обявено с видео и от профила на Борисов във фейсбук. 

„Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март“, докладва министърката на труда и социалната политика Деница Сачева на министър-председателя, гласи съобщението (тъй като това се случва на заседание на Министерския съвет - следва да е "докладвала" пред този колективен орган - б.р.). 

В края на март се очакват изборите за Народно събрание. 

Борисов на свой ред "отбеляза", че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Твърди и, че са запазени над 26 000 работни места.

Сачева повтаря, че заради наводненията от последните дни на подалите заявки граждани ще бъде отпусната по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. "Имаме готовност също да осигурим еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата“, заяви още министърката.