Предложеният за нов член на ВСС от прокурорската колегия Стефан Петров остава единствен. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на самия ВСС, откъдето съобщават, че срокът е изтекъл.

Петов ще замести починалия шеф на НСлС, а после член на Съвета Евгени Диков. На 432 следователи в страната е предоставена възможността да гласуват... без алтернатива. Но и никой от тях не е предложил друг.

Самият Диков - също бе първият излъчен член на ВСС през 2017 г. при пълно единодушие от следователите.

Забележителен е начинът, по който прокурорско-следователската гилдия излъчва и после одобрява своите кандидати. Още по времето на Сотир Цацаров като "извънреден" член на ВСС влезе единственият предложен от всички магистрати Розалин Трендафилов. 

После с пълно единодушие от цялата колегия бе предложен и изгласуван (два пъти) за главен прокурор Иван Гешев. Друг кандидат за сочения за най-овластен пост в държавата така и  не се появи.

В условия на единстен кандидат неотдавна за изборен член на Съвета бе предложен и изгласуван Евгени Иванов. Всичко това става експресно и обикновено с 0 гласа "против" - както гласува и самата Прокурорка колегия на ВСС.

Евгени Иванов бе председетел на Асоциацията на прокурорите, а новият евентуален член Стефан Петров е зам.шеф на Камарата на следователите. И двете напълно независими браншови организаии пламенно подкрепят Иван Гешев с множество писма, становища, в интервюта и пр.

Ето и пълния текст на съобщението на ВСС:

На 12.01.2021 г. изтече срокът за отправяне на предложения за изборен член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, съгласно чл. 29в от ЗСВ и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Съобразно посочените разпоредби срокът за депозиране на предложения приключва не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му – 13.03.2021 г. Кандидатурата на Стефан Петров е предложена от шестдесет и двама следователи от Национална следствена служба и следствените отдели в страната.

В срок до 29.01.2021 г. кандидатът за изборен член на ВСС следва да представи в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на ВСС, документи за съответствие с изискванията на закона, декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по чл. 19а, ал. 1от ЗСВ. В посочения срок Прокурорската колегия ще публикува документите на кандидата от кадровото му дело по чл. 30а, ал. 2 от ЗСВ, както и предоставената от ИВСС информация по чл. 13, ал. 1 от Правилата, касаеща извършени проверки на следовател Петров.

До 26.02.2021 г. становища за кандидата и въпроси към него от съдии, прокурори, следователи, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на обществено полезна дейност могат да бъдат представени пред Прокурорската колегия.

На интернет сайта на ВСС в раздел „Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет“ до момента са публикувани: предложението за номинацията на следовател Петров, поканата за свикване на Общо събрание, Правилата за провеждане на изборите на членове на ВСС, образец на декларацията за имотно състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес, както и списъкът на действащите следователи по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата за провеждане на избори, който включва 432 следователи.