Министерството на правосъдието предлага редица изменения в Закона за защита от домашното насилие, след като то започна да ескалира заради пандемията, съобщават оттам.

Както Клуб Z писа, предмет на обсъждане не само у нас, но и на общоевропейско ниво е, че при извънредната обстановка от пролетта на миналата година, жертвите най-често се озовават у дома с насилника. Това води както до ескалация на този вид престъпност, така и до невъзможност потърпевшите да сигнализират. 

Министерството на правосъдието сега публикува за обществено обсъждане предложенията си за изменения на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

Всички идеи за промени могат да бъдат видени тук.

Измененията са продиктувани от необходимостта да се отстранят слабости и пропуски в действащата нормативна база и за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека, пишат от МП.

Сред основите цели на законопроекта са разширяване на кръга на лицата, имащи право на защита по реда на ЗЗДН, разширяване на кръга на мерките за защита и определяне на ефективни мерки, както спрямо пострадалите лица, така и спрямо извършителите, както и разширяване на програмите за превенция и на специализираните услуги за защита на лицата, пострадали от домашно насилие.

Приоритет е осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица и оптимизиране на производството за налагане на мерки за защита от домашното насилие, допълват от пресцентъра на МП.

Предвижда създаване на национален орган, който да е отговорен за формулирането, прилагането и оценката на политиките и координацията на действията на органите по превенция и защита от домашното насилие. Ще бъде изграден и Централен регистър за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани, потърсили помощ и подкрепа.

Както е известно - такъв все още няма.