При добро управление можеше да се каже какъв ще е рискът за изборите, свързан с епидемията от коронавирус. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов. Според него е трябвало да се направи тестуване на цялото население, за да е ясно какъв е процентът на инфектираните и съответно каква е вероятността за риск от заразяване в изборния ден. 

"Сегашният режим подтисна заболеваемостта. Това показва, че властите имат средства и начин да ограничат риска, стига да започнат да го правят навреме", заяви Костов.

И допълни, че най-големият риск е за членовете на секционните избирателни комисии. Според Костов те трябва да се ваксинират, като за това ще са необходими около 80 хил. ваксини. И това ваксиниране трябва да завърши навреме, няколко дни преди изборите.

Според бившия премиер гласуването в големи салони или дори на палатки на открито в училищни дворове е уместно.

"Рискът ще бъде по-малък, особено ако е по-далеч във времето. Пролетта го позволява", каза Костов, като допълни че според него изборите трябва да са след Великден. 

Според Костов най-големият риск е за политическото представителство, защото "епидемичната обстановка ще затрудни кампанията на по-малките партии".

"В медиите са управляващите и от време на време БСП. От ограничавнане ще спечели само ГЕРБ", заяви Костов.

Той призова "да спре проправителствената медийна пропаганда". Костов изтъкна, че "нисък процент гласували", води до "безсилни власти", с "много малко обществено доверие".

"Ако власта е слаба може да се влезе в нов цикъл на политическа нестабилност", прогнозира Костов.

Той бе категоричен, че предложението за видеонаблюдение на броенето на бюлетините не е екзотично при съвременните технологични възможности.

"Това че властите не ги познават не ги извинява. Не им дава основание да ги определят като екзотични. Неразбиране и непознаване на съвременните възможности. Не е високо нивото на политиците, не може да се очаква точно от тези да си дават сметка докъде е стигнала технологията. 11 500-11 600 камери струват пренебрежимо малко пари ако се стимулира доверието на хората да гласуват", заяви Костов.

Той не се притеснява и от машинното гласуване, както и от гласуването по пощата.

"Да не се държим като че ли сме някакви третокласни европейци, да се съмняваме в самите себе си. Ние сме същите като всички останали, дори в определени моменти се държим по-прилично, по-сдържано. Не сме различни от тези, които гласуват машинно и по пощата. Защо да не се гласува по пощата? Какво пречи да се гласува? Ако няма доверие в българските пощи човек няма да си пусне гласа. Но много страни, напреднали демокрации, гласуват. Защо да не гласуваме ние? Проблемът не е в хората, а в институциите, те не могат да го направят", заяви Костов.