Иван Искров продължава да си е шеф на БНБ, но скоростно и изненадващо бе сменен председателят на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

На негово място идва банкерът Радослав Миленков. Правителството е освободило досегашния председател Росен Николов по негова молба. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Рокадата става само две седмици преди да започне изплащането на гарантираните депозити до 196 000 лева в КТБ. Тази задача по закон е вменена именно на ФГВБ, който вече започна информационна кампания за това как вложителите могат да получат парите си.

Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС и притежава дългогодишен опит в банковата сфера. В професионалната си дейност е работил първоначално като инвестиционен посредник и одитор в „Делойт и Туш България”, а в периода 2003-2011 г. е заемал различни ръководни позиции в системата на Първа инвестиционна банка, включително член на управителния й съвет.

От 2012 г. до момента е член на УС на Общинска банка и изпълнителен директор на банката, в която работеше и новият министър на финансите Владислав Горанов. Отговорностите му включват дейности в сферата на управлението на риска, финанси, управлението на активи и пасиви, се казва още в съобщението.