Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в разпространено от Белия дом в туитър видеообръщение, че осъжда насилието от миналата седмица над Капитолия, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

"Искам да бъде много ясен, недвусмислено осъждам насилието, на което станахме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат абсолютно никакво място в нашата страна и нямат място и в нашето движение", заяви все още действащият американски държавен глава.

В изказването си той заяви, че никой истински негов привърженик не може да оправдава политическо насилие и добави, че за насилието няма и не може да има оправдание.

Тръмп заяви, че участниците в атаката от миналата седмица срещу Конгреса ще бъдат изправени пред правосъдието.

Президентът допълни, че приканва всички, които са подкрепили програмата му, да намерят начин да успокоят напрежението и по думите му всеки американец заслужава гласът му да бъде чут по мирен начин.

Той каза, че е разпоредил на всички федерални ведомства да използват целия необходим ресурс за поддържане на реда по време на предаването на властта. По думите му Сикрет сървис го е информирала за потенциални заплахи.

Тръмп посочи, че е "ужасен и натъжен" от събитията, разиграли се миналата седмица на Капитолия.

Той спомена, че се правят опити да бъдат цензурирани неговите сънародници, което нарече погрешно и опасно.

Според действащия американски президент сега фокусът трябва да бъде поставен върху защитата на интересите на цялата нация и призова всички американци "да надмогнат моментните страсти", което беше призив от негова страна за единство, отбелязва ДПА.

В обръщението си Тръмп не спомена нищо за импийчмънта, посочва Ройтерс. 

Той е бил в Овалния кабинет, докато Камарата на представителите е гласувала резолюцията за импийчмънта му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През вчерашния ден в Белия дом нямаше много служители. Кабинетите и коридорите бяха препълнени с кашони с оглед на подготовката на съветниците от екипа му да напуснат Белия дом преди Деня на инаугурацията, когато ще встъпи в длъжност избраният за президент Джо Байдън.

Същевременно Си Ен Ен съобщи, като се позова на свои източници, че съветникът на Тръмп Хоуп Хикс е подала оставка заради разногласия с президента, предаде ТАСС.

Според източниците на телевизионния канал в последно време влиянието на Хикс в Белия дом е намаляло поради това, че тя не е била съгласна с позицията на Тръмп, че изборите са били манипулирани.