Демократите искат Тръмп да получи забрана да се кандидатира за публична длъжност, ако Сенатът го признае за виновен по обвинението за подбудителство на бунт, одобрено вчера от Камарата на представителите. Десет избраници от Републиканската партия на Тръмп подкрепиха импийчмънта, поискан от демократите. Ето какво коментираха вчера някои сенатори и конгресмени след гласуването:
 

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, демократка: "Днес Камарата на представителите показа, че никой не е над закона, дори президентът на САЩ. Доналд Тръмп представлява явна и актуална опасност за нашата страна. Ние отново изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията и нека Бог да е с нас", каза Пелоси в Капитолия.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, републиканец: "Дори и процесът в Сената да започне още тази седмица и да протече експедитивно, пак няма да има произнесена окончателна присъда, преди Тръмп да е напуснал поста си. При положение че такива са реалностите, смятам, че за страната ще бъде най-добре, ако Конгресът и изпълнителната власт прекарат следващите седем дни изцяло съсредоточени върху организирането на безопасно встъпване в длъжност и подредено предаване на властта на новото правителство на Байдън."

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър: "Доналд Тръмп заслужено се превърна в първия президент в американската история, върху когото ще тегне петното на подлагането два поредни пъти на импийчмънт. Сенатът е длъжен да предприеме действия и ще организира процес срещу него и ще гласува присъдата му. Въпреки усилията на Доналд Тръмп и метежниците Америка не е диктатура. Президентът на САЩ покани развилнялата се тълпа срещу законно избраното правителство на Съединените щати при порочен, нездрав и отчаян опит да остане на власт. В името на нашата демокрация това не може и не бива да бъде толерирано и оправдавано или да остава безнаказано."

Шумър заяви, че ако президентът Доналд Тръмп бъде признат за виновен в процеса за импийчмънт срещу него в Сената, в Камарата може да се състои отделно гласуване за това да му бъде забранено да се кандидатира отново за публична длъжност, предаде Ройтерс.

Конгресмен Адам Шиф, демократ: "Днешното решение Доналд Тръмп да бъде подложен на импийчмънт беше сериозно, но не и трудно за вземане. Или ще спазваме клетвата си да пазим конституцията, или няма. Или ще пазим нашата демокрация, или няма. Или ще отстраним този опасен човек от длъжност, или няма. Толкова е просто. Тръмп беше подложен на импийчмънт вече два пъти и той трябва да бъде отстранен от длъжност веднъж завинаги."

А ето какво казаха трима от десетте републиканци, които гласуваха в полза на импийчмънта: 

Конгресмен Адам Кизингър: "Беше отрезвяващ момент да се гласува днес в подкрепа на импийчмънта; да отидеш в сградата на американския Конгрес, нашия символ на демокрацията, и да си спомниш за метежа, на който станахме свидетели тук само преди седмица. Това гласуване не беше лесно за мен, но бях уверен, че трябва да дам гласа си. Аз съм в мир (със съвестта си)", написа той в туитър.

Конгресмен Том Райс: "През тези четири години винаги съм заставал категорично зад сегашния президент. Агитирал съм за него и два пъти съм гласувал за него (на избори). Но за такъв драстичен провал няма оправдание", написа Райс в туитър.

Конгресмен Дейвид Валадао: "Президентът Тръмп без никакво съмнение беше движеща сила при катастрофалните събития, разиграли се на 6 януари, като поощряваше масите размирници да упражняват насилие срещу лица на изборни длъжности, сътрудници на екипи и срещу нашата представителна демокрация като цяло", заяви той също в туитър. "С оглед на фактите аз следва да проявя смелост и да гласувам по съвест. Гласувах за импийчмънт на президента Тръмп. Неговата подстрекателска риторика беше неамериканска, отблъскваща и напълно подлежащо на импийчмънт престъпление. Време е да поставим страната над политиката."