Броят на новозаразените с коронавирус у нас сериозно ще намалее през лятото в резултат на поставени ваксини.

Това прогнозира тази сутрин пред БНТ професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му придобитият от ваксините имунитет срещу COVID-19 ще трае около седем-осем месеца.

Вече ще могат да се ползват шест дози от един флакон с ваксината на "Пфайзер/Бионтех", докато досега се ползваха пет, каза Кантарджиев. Броят на ваксинираните ще се увеличи 20% от промяната на регулацията, добави той.

"Британският щам" на коронавируса, който е по-заразителен, вероятно вече е дошъл и в България, каза още Кантарджиев, позовавайки се на косвени данни. По думите му ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна" и другите, които са в напреднал етап на разработване, са ефективни срещу този щам на COVID-19.

Междувременно в София започна имунизацията срещу коронавирус с втората одобрена в Европейския съюз ваксина - на американската компания Moderna. В 8:30 ч. първата имунизирана с нея стана София Йорданова, акушерка в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

България получи вчера първата пратка от 2400 дози от ваксината на Moderna. Тъй като са в ограничено количество, те са предназначени само за Столичната здравна инспекция, предаде Нова телевизия.