„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им.“ 

Това е "разпоредил" на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов премиерът Бойко Борисов, след като от Националния оперативен щаб са му "докладвали" каква е епидемичната обстановна в страната, която е в извънредна противоепидемична обстановка до 31 януари. Съобщението дойде по време на редовната пресконференция на здравните власти на тема COVID-19 от Министерския съвет и това е единствената цитирана реплика от министър-председателя.

Припомняме, че България е в извънредна епидемична обстановка до 31 януари и според въведените противоепидемични мерки още отпреди края на ноември (когато бяха затворени училища и заведения) плановите операции са спрени. Срокът на противоепидемичната обстановка може да бъде удължаван с решение на Министерския съвет, а именно обявяването на такава обстановка е основанието за въвеждане/отмяна на противоепидемични мерки със заповеди на здравния министър. 

Пред министър-председателя проф. Ангелов днес е отчел, че "ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19  трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация". 

„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-о място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, обяснил министърът, след което получава "разпореждането" да възстанови част от нормалното функциониране на лечебните заведения по отношение на възстановяването на плановите операции. 

И Борисов, и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски са заявили, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса. Според началника на НОЩ вече се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19.