Парламентарните избори ще бъдат на 4 април. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията, като поясни, че вече е подписал указа за датата на вота.

Държавният глава обясни, че дава една седмица повече на институциите за подготовка на изборите. Първоначално той бе обявил, че ще насрочи вота за първата възможна дата по Конституция, която е 28 март.

"Последиците от наводненията още не са отминали. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват. За първи път ще провеждаме парламентарни избори в условията на пандемия и машинен вот", заяви Радев.

Според него никоя от отговорните институции не е предприела адекватни и законови мерки за подготовка за избори в условията на пандемия, за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност.

"Въпросите са повече от отговорите", каза Радев.

Той призова отговорните органи да обявят възможно най-рано здравни мерки, които имат значение за бъдещите членове на секционните комисии, както и за българските граждани.

Според Радев държавата трябва да осигури лични предпазни средства за изборната администрация и за всеки гласуващ българин. Той се обяви за промени в Изборния кодекс и гласуване по пощата за българите в чужбина. Държавният глава поиска още видеонаблюдение на преброяването на бюлетините, справедлив достъп до медиите, премахване на ръчното броене на машинния вот.

"Неведнъж са правени промени в последния момент, когато управляващите имат интерес. Сега интерес имат българските граждани. Очаквам парламентът да бъде не по-малко активен", заяви Радев.

Той изтъкна, че българите желаят промяна, а преодоляването на дълбоката криза и необходимите реформи изискват "час по-скоро да имаме легитимен парламент" и правителство.

"Пандемията показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемията се взеха много дълго отлагани решения и бяха привеждани веднага в изпълнение. Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъде доставена до 25 дни преди изборния ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти, обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване. Да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива", каза още президентът.

Обръщението започва на 2:35 минута от записа.