"При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции, не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина. Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка, зависи от съдържанието на констативния протокол и дали са намерени сериозни нарушения."

Това коментира в петък сутрин пред БНТ управителят на МБАЛ "Югозападна болница" в Сандански д-р Илия Тонев. Медиците от лечебното заведение излязоха в декларация в негова подкрепа.

Вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прочете доклад от проверка за извършената ваксинация в града. Там се посочва, че общо 24 души, които не са медицински лица, са имунизирани в нарушение с Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, сред тях и 4-ма общински съветници, служители в общината и дъщерята на управителя на болницата. Самият министър коментира, че в РЗИ-Благоевград не са открити нарушения, за да се стигне там да най-строги наказания, но се изказа твърде остро срещу управителя на болницата в Сандански. Лечебното заведение е общинско, така че министърът не може да налага наказания, но не пропусна да сподели мнението си, че ако болницата беше държавна, управителят ѝ щял да бъде освободен веднага.

Здравното заведение е собственост на четири общини – с по 48% дял са Петрич и Сандански, а с 2% Струмяни и Кресна. Все още не е взето решение дали ще има наказание за директора на болницата.

Според по-ранно обяснения на д-р Тонев ваксините били сложени и на хора, които не са в първа фаза според плана, защото много от записаните в предварителния списък не се появили, а ваксините имат определен срок на годност и трябва да се използват. В доклада, представен от Ангелов вчера, обаче се подчертава, че крайният срок бил на 11 януари, а ваксинирането в Сандански е станало на 8 и 9 януари. Днес отново д-р Тонев настоя, че крайният срок е бил 10 януари, от болницата са запазили и флакон, на който това е написано.

Д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ "Югозападна болница" в петък сутринта все още не беше информиран за съдържанието на доклада по проверката. Все още не му е връчен и протокол по надлежен ред. Той обаче подчерта, че не се чувства виновен.

За ваксинирането на дъщеря му обясни, че е била добавена в последния момент към списъка с идеята да не бъдат похабени ваксини.

"Не е било предварителен план, защото аз имам две деца. Другото ми дете не е ваксинирано, явно, че не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си или да прередя други нуждаещи се", каза той.

Според него отказът на хората да бъдат ваксинирани се дължи на слабата организация на кампаниите.

"За съжаление, кампаниите не са организирани по начин, по който да гарантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, защото имаше много персонал, който се отказваше", обясни д-р Тонев.

Медицинският персонал на болницата в Сандански обяви в петък пълна подкрепа за управителя. В декларация медиците заявиха, че при освобождаване на д-р Тонев, те ще го последват като подадат молба за напускане с тридневно предизвестие, съобщи бТВ. Според тях думите на здравния министър са били обидни.

"Когато преди месец открихме 150 COVID легла, д-р Тонев беше добър управител...", отбелязва един лекарите в болницата.