Руският президент Владимир Путин назначи Елеонора Митрофанова за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, съобщи ТАСС. Президентският указ е публикуван в петък в официалния портал за правна информация.

Елеонора Митрофанова е първата жена посланик в България, откакто между двете държави съществуват дипломатически отношения.

Преди назначението с друг указ Путин освободи Анатолий Макаров като посланик на Русия в България.

Политическата биография на Митрофанова включва депутатско място в Държавната дума между 1993 и 1995 г., след това заместник генерален директор на ЮНЕСКО по въпросите на управлението и администрацията (2001-2003 г.), първи зам.-министър на външните работи на Русия през 2003 г.

От 2004 до 2009 г. ръководи Руския център за международно и културно сътрудничество при министерството на външните работи. 

През 2009 г. тя става постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО, където изкарва до 2016 г. Една година след това е посланик за особени поръчения, след което става шеф на Россотрудничество от 2017 до 2020 г.

Кандидат е на икономическите науки и има научни разработки в областта на международните транспортни връзки. Говори английски, испански и френски. Омъжена е, има три деца.