Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков се оказа гост днес в традиционните вече съботни обиколки на министър-председателя Бойко Борисов, предавани по фейсбук. Освен него, днес с образователния министър Красимир Вълчев и зам.министъра на строителството Николай Нанков, премиерът посети в Разлог Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, която подготвя кадри за управление на МПС и трактори, стругари, фрезисти и пр.

След като Борисов огледа кабинетите и залите на модернизираното школо, излязоха навън и попита свойски:

"В Брюксел - не ти се стои там?"

На това евродепутатът отговори, че има забрана за излизане след 10 часа. 

- Там сте добре - във Франция 6 - отбеляза премиерът.

- Това, което направхте Вие с мерките, е че животът не спря - откровен бе Новаков пред първия ръководител. 

Борисов скромно отбеляза:

- Е, е и тука има някои тарикати, които мислят, че лъжат държавата, те лъжат себе си. България се движи по невероятно либерален начин ...

- ... Но дават резултат същите мерки - допълни мисълта му Новаков

- Ние сме приели друга тактика с щаба - каза отново Борисов.

... И тя е работеща - продължи някак естествено изречението младият български евродепутат втори мандат.

След което сам взе думата по друга тема:

"Понеже сме в смесен регион, трябва да ви кажа, г-н премиер, че тук, на терен, единствените, които се виждат, са ГЕРБ и ДПС", самоинициативен бе представителят на управяващите. 

Тук пък Борисов влезе в ролята на допълващ, като каза, че в София било лесно на някои малки партии: викнат една телевизия, излязат на улицата и кажат нещо.

Ценното от посещението в модернизираното школо е, че премиерът отново потвърди ангажимента си:

"На 31-ви, ако така управляваме пандемията, и по схема, която министър Вълчев ще каже, възнамеряваме и големите (ученици) да ги пуснем." 

Той се осведоми, че и сега практиките могат да вървят, каквато е най-актуалната заповед на министър Костадин Ангелов. 

Борисов използва случая да каже, че общо 2,4 млрд. лв. е дало правителството за образование през мандата - за двойното увеличение на заплатите на преподавателите и за други цели като образователна инфраструктура.

По-късно той посети моста на р. Блатска край Хаджидимово. Той се срути при поройните дъждове заради придошлите води на река Места.

Премиерът днес инспектира ремонта, след като преди дни обеща, че ще е готов до събота и това бе изпълнено.

„Благодарност на строителите и полицаите, които денонощно работиха по възстановяването на участъка между Гоце Делчев и Банско. Тук вследствие на придошлите води реката подкопаваше пътя", заяви министър-председателят, който посети и това възстановено трасе заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. За укрепването на участъка Агенция „Пътна инфраструктура" е осигурила 120 000 лева.

По-късно пред медии каза:

"Ако не бяхме давали милиарди за КТБ, за руските реактори, за американските централи, щеше да има пари да затрупаме планината с диги."

И още:

"Само за София са отпуснати допълнителни 65 млн. лв. за детски градини и ясли. И тук в този регион също - населението е смесено, има мюсюлмани и християни, има джамии и църкви. Единственият начин да се поддържат хората, е да има училища и детски градини. Грижим се и за спорта. Тогава и подрастващото поколение ще е толерантно", посочи премиерът в Хаджидимово.