Да си вземеш кафето от заведение, да обядваш пак в заведение с колегите, от инертност да не си смениш доставчика на определен вид услуги, макар друг да ги предлага на много по-добра цена – за този вид капани става дума. А който съзнателно ги избягва, може да спести доста солидна сума – сочи доклад на компанията за финансови консултации Weltsparen.

Сред безобидните на пръв поглед разходни пера са например абонаментите за стрйминг платформи, които не се използват. Или пък спонтанните покупки в магазина, защото точно в момента съответната стока се продава с намаление – макар въобще да не е нужна. Доста по-скъпо излиза и изхранването в службата със закупени сандвичи, вместо донесени от къщи. Да, става дума за дреболии, за които не се замисляме често, а разходите постепенно се трупат и в крайна сметка образуват доста солидна сума. 

Както са изчислили експертите – всеки германец годишно „хвърля“ по 8857 евро напразно или общо за страната прави 538 милиарда евро разходи, които лесно биха могли да се избегнат. Със следните съвети, които дават практичните германски финансови консултанти:

Няма нужда да се обядва в заведение

Макар ограниченията във времената на пандемия значително да са свили предлаганото разнообразие, ако се пресметне колко би струвал обедът навън при средно 249 работни дни в годината, се събират към 4000 евро. При това дори и най-евтините храни като дюнер или сандвич, пак излизат по-скъпо от домашно приготвения обед. И още едно изчисление – този, който пазарува само веднъж седмично и оттам нататък консумира припасите, пести не само време, а и пари.

Пушенето удря по джоба

Както се оказва – то излиза по-евтино от ежедневния обед в заведение. Но пак е сериозно перо, имайки предвид, че в Германия една стандартна кутия цигари струва седем евро – за тази нездравословна привичка отиват по 3,25 евро на ден или 1186 евро годишно. Иначе, общо годишно германците изразходват за цигари над 20 милиарда евро, а за тютюневи изделия като цяло – 25 милиарда.

Изхвърлената храна и бутилираната вода

Този, който купува повече, отколкото може да изконсумира, прахосва не само суровини, но и пари. В Германия по официални статистически данни годишно всеки изхвърля ядене на стойност 235 евро, което прави общо 17,3 милиарда евро за страната. А и разходите за бутилирана вода никак не са малко – 437 евро годишно се дават именно за тази цел, докато същото количество вода от чешмата струва...1,50 евро за цялата година.

Важният избор на банката

Покрай поскъпването на цените за обслужване на разплащателните сметки в Германия се е стигнало дотам, че то излиза средно по 72 евро годишно. И ако на някои тези услуги им излизат безплатно, има други, които поради различни причини не сменят банката си с години и плащат до 210 евро за обслужването на сметката. Както обаче подчертават експертите от Weltsparen, важно е най-напред добре да се проучи дали уж безплатното обслужване действително е такова и не е свързано с невидими на пръв поглед допълнителни разходи.

Доставчиците на тока и на телефонните услуги също подлежат на смяна

Така е в Германия – не само доставчиците на телефонни услуги, но и тези, които осигуряват електроенергията и газа, могат да бъдат сменяни. Процедурата не е нито лесна, нито приятна, но в името на редукцията на разходите е определено смислена. Пак по официални статистически данни 27 процента от домакинствата в Германия ползват по-скъп ток, при положение че имат алтернативи. Експертите от Weltsparen са пресметнали, че потребителите харчат средно 243 евро повече за ток и 575 евро за газ годишно. Мнозина не смеят да си сменят доставчика, защото се опасяват да не останат без ток, а това е недопустимо по закон – той регламентира, че и при смяна на доставчика токът трябва да продължи да тече безпроблемно.

По същия начин стоят нещата и с таксите за телефонните услуги – повечето германци плащат за тях твърде много. Трите основни фирми, предлагащи този вид дейност в Германия, имат дъщерни дружества, които предлагат същите услуги при далеч по-изгодни условия и ако потребителят се възползва от тях, може да спести до 179 евро годишно.

Мястото на парите в брой не е под дюшека

Парите в брой губят от стойността си ежедневно – заради инфлацията, която възлиза на 1,4 процента в Германия. За съжаление съвсем същото важи и за парите, вложени в банкова сметка – лихви така или иначе няма или са минимални. Поради това експертите съветват парите да бъдат вложени във фондове, с някои от които би могъл да се справи и най-несведущият във финансовите операции клиент. Направени са и изчисления, че този, който от 25-ата си година нататък влага по 100 евро месечно във фондове, може до пенсионна възраст да натрупа цели 280 000 евро.