Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден на поста - сряда, 20 януари, когато е инаугурацията му, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Един от първите укази ще е за връщане на страната в Парижкото споразумение за климата, заяви снощи началникът на канцеларията на бъдещия президент Рон Клайн. С това ще започне 10-дневна серия от подписване на укази, с които Байдън ще се опита да промени курса след президентството на Доналд Тръмп. 

Байдън планира още незабавно да отмени наложените ограничения върху имиграцията от някои предимно мюсюлмански страни. По отношение на борбата с коронаверуса и разпространението му избраният за президент на САЩ ще наложи задължително носене на маски на територията на федералното правителство и по време на пътуване между щатите. Доналд Тръмп отказваше да въведе подобни мерки.

Използването на президентски укази избягва необходимостта да се изчаква одобрение от двете камари на Конгреса на САЩ, отбелязва АФП. Освен това така Сенатът на САЩ ще може да се посвети изцяло на процедурата по импийчмънт на Тръмп, която е в ход, въпреки изтичащия му след дни мандат.

За пълното постигане на поставените от Байдън цели обаче ще бъдат необходими действия от страна на Конгреса, добави Рон Клайн, цитиран от АП.

Освен това Байдън заяви снощи, че ще разчита на съветите на учени, които "да гарантират, че всичко, което правим, се основава на наука, факти и истината". Главният му научен съветник ще бъде генетикът Ерик Ландер.

За пръв път в историята на САЩ постът на главен научен съветник ще се смята за министерски, отбелязва АП.