Севернокорейският парламент е одобрил всички решения, приети на конгреса на управляващата партия, на който севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да укрепи ядрените способности на страната и представи планове за спасяване на закъсалата икономика, предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че парламентът е одобрил единодушно плана за развитие на страната за идните пет години. Парламентът е одобрил и голяма промяна на правителството, което Ким разкритикува за провалите в икономическата политика. През депутатите премиерът Ким Ток Хюн, оглавил правителството от август, когато предшественикът му бе уволнен, е заявил, че са били наблюдавани сериозни грешки, докато правителството е прилагало предишния петгодишен план за развитие, приключил миналата година.

Според информации и кадри от парламентарната сесия Ким Чен Ун не е бил на нея. Сесиите на Върховното народно събрание (парламента на Северна Корея) обикновено са кратки, като на тях формално се одобрява държавният бюджет, утвърждават се персоналните промени и политическите приоритети, предложени от Ким и управляващата партия.

На партийния конгрес по-рано този месец Ким призова за ускоряване на националните усилия за изграждане на арсенал, който би могъл да вземе на прицел азиатските съюзници на САЩ и дори самите САЩ. Той обяви планове за нови оръжия, сред които междуконтинентални балистични ракети, подводници, задвижвани от ядрена енергия, шпионски сателити и тактически ядрени оръжия.

На военен парад в четвъртък режимът демонстрира най-модерните си стратегически оръжия, включително предполагаема нова балистична ракета, изстрелвана от подводница, отбелязва АП.