"Атлетик" (Билбао) спечели Суперкупата на Испания с победа над "Барселона" на финала в Севиля - 3:2 след продължения. Двубоят бе драматичен като развой, баските на два пъти догонваха в резултата, те изравниха за втори път в 90-ата минута, а в продълженията взеха връх със зрелищен гол.

В заключителните секунди Лео Меси получи червен картон, така вечерта стана още по-горчива за каталунците.

Първите минути не бяха много интересни, "Барса" не застрашаваше вратата на "Атлетик", който не позволяваше на по-именития си опонент да разгърне своята игра. На свой ред опитваше да атакува опасно.

В 40-ата минута Антоан Гризман откри резултата при първата реална възможност за гол в двубоя. Радостта на "блаугранас" трая кратко - още в 42-рата Де Маркос изравни. Главен замесен и в двете ситуации беше Жорди Алба, който първо изработи гола на Гризман, а след това сбърка при акцията на "Атлетик".

През втората част гол на тима от Билбао беше отменен след намеса на ВАР - заради засада. В 77-ата Гризман се разписа още веднъж. "Барселона" виждаше как печели първия си трофей с Роналд Куман като треньор, но в 90-ата Асиер Виялибре направи 2:2, засичайки топката при центриране от свободен удар. Преди това Меси и компания имаха ситуации да решат всичко, но ги пропиляха.

Спорът бе решен с брилянтен гол на Иняки Уилямс, който реализира с майсторски удар в горния ляв ъгъл на вратата в 93-тата. До края по-добрите възможности бяха за "Атлетик".

В 120-ата минута "Барселона" имаше последен шанс и атаката вървеше обещаващо, но след като подаде топката на свой съотборник, Меси удари с ръка в главата атакувалия го Виялибре. След преглеждане на ВАР аржентинецът получи директен червен картон, негов първи в клубния футбол.

Поредно разочарование за "Барселона" в сезон, който поне досега върви лошо за клуба - като продължение на предишния. И напълно заслужена радост за "Атлетик", който на полуфинала в минитурнира победи и "Реал" (Мадрид).