Задържането на политически опоненти противоречи на международните ангажименти на Русия.

Това се казва в огласено днес специално изявление на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. То е по повод вчерашния арест на руския опозиционер Алексей Навални. Блогърът ме задържан при кацането си в Москва със самолет от Германия, където се лекува след предполагаемото му отравяне с новичок.

„Осъждам ареста“, заявява Фон дер Лайен.

Тя настоява руските власти незабавно да го освободят. И уверява, че ЕК очаква прозрачно и независимо разследване на посегателството срещу гивота на опозиционер номер 1.

Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Европарламента, поиска спешен дебат в пленарната зала заради ареста на руския опозиционер Алексей Навални.

Днес започва редовната сесия на ЕП в Брюксел. Нищо, свързано с Русия, не бе предварително включено в дневния ред.

Този арест не трябва да остане без отговор, се казва в съобщение, разпространено в туитър акаунта на ЕНП.

Доста по-остър е председателят на парламентарната ѝ група Манфред Вебер. В своя туит той се обръща към върховния представител на ЕС за външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел:

„След като режимът на Путин не успя да убие Навални  през август, имаме сериозно основание да се опасяваме за живота му. Трябва цялостен политически натиск, за да бъде гарантирана безопасността му, Жозеп Борел. Ние, групата на ЕНП, призоваваме за спешен дебат в Европарламента тази седмица.“

Арестът на Навални  ще бъде обсъден и на Европейския съвет на 21 януари. Първоначално бе предвидено видеоконференцията между държавните и правителствените ръководители да бъде посветена само на COVID-19, по-специално да се обсъди въвеждането на ваксинационни сертификати в целия Европейски съюз.

 
Навални трябва да бъде освободен незабавно, каза днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.
 
"Русия е обвързана според своята конституция и съгласно международните задължения с принципа за върховенството на закона и защитата на гражданските права", заяви Маас.
 
"Тези принципи, разбира се, трябва да бъдат приложени и към Алексей Навални. Той трябва да бъде освободен незабавно", каза министърът.
 
За незабавното освобождаване на Навални призова и Обединеното кралство.
 
"Възмутително е, че Алексей Навални, жертва на отвратително престъпление, е задържан от руските власти. Той трябва да бъде незабавно освободен", каза британският външен министър Доминик Рааб.
 
Адвокатите на Навални заявиха, че не им е даден достъп до него, след като той беше задържан при завръщането си от Германия в Русия вчера. По думите им състоянието му е неизвестно.