Ситуацията с тенисистите преди Откритото първенство на Австралия продължава да е много напрегната. Основна тема не е предстоящият първи за годината турнир от Големия шлем - кой с какви шансове е, а за карантината на спортистите.

Австралия е сред страните с най-строги мерки срещу коронавируса и елитът в един от най-популярните спортове не прави изключение за спазването им.

72-ма състезатели (жени и мъже), участници в надпреварата, са поставени под пълна 2-седмична карантина в хотелите си, тъй като в три полета до Мелбърн бяха открити петима заразени. Така всички на борда бяха "заключени".

Сред тях са Виктория Азаренка, Слоун Стивънс, Ангелик Кербер, Ализе Корне, Белинда Бенчич, също така Фабио Фонини, Пабло Кареньо Буста, Кей Нишикори, Пабло Куевас... Тенисистите започнаха да пристигат в края на миналата седмица - според мерките на организаторите. Повечето от тях имат право да тренират до 5 часа на ден, като спазват всички изисквания и не могат да се движат свободно. Има графици, "балони" и т. н.

72-мата нямат право и на това - те са длъжни да стоят в стаите си и да не приемат външни хора.

Новак Джокович не е в групата на строго карантинираните, той предпочете Аделаида пред Мелбърн заради участие в малък турнир. Въпреки това опита да защити именно тях - за да бъдат равнопоставени на останалите. И официално отправи следните искания с писмо до тенис федерацията на Австралия:

- в стаите на тенисистите да бъдат предоставени фитнес уреди и материали за тренировка;

- подходяща храна като за режима на елитен спортист, тъй като менюто им сега прилича на порциите, които се дават на пътниците в икономична класа в самолетите (показаха го някои от тях в социалните мрежи, например Фонини и Кареньо Буста);

- да се намалят дните за карантина и по-често да се правят PCR тестове. Ако те са отрицателни, на тенисистите да бъде позволено да тренират пълноценно;

- при отрицателни тестове да могат да се срещат с треньора си и с други хора от щаба; 

- играч и треньор да са на един етаж в хотела;

- колкото е възможно повече състезатели да бъдат настанени в частни къщи с тенис кортове и фитнес зали.

В последните дни и часове видеа заливат платформите с това как тенисистите прекарват времето си - особено онези, които са под пълна карантина. Куевас показа как тренира ударите си върху матрак, изправен пред една от стените в хотелската му стая. Също така как "кара сърф" върху леглото си, прави плаж на прозореца и т.н.

Някои от дамите също тестват здравината на стените. Юлия Путинцева засне мишка в стаята си. 

Независимо от всичко това недоволството и исканията на Джокович бяха отхвърлени от властите в щата Виктория, най-големият град в който е Мелбърн. Техният основен довод е, че местните хора спазват същите мерки и няма как тенисистите да получат остъпки.

Според швейцарката Белинда Бенчич (№ 12 в света) проблемът дошъл от това, че тенисистите се съгласили да участват при едни мерки, а когато пристигнали, им спуснали нови. Иначе не хленчели от тях. Тя обърна внимание именно за неравнопоставеността спрямо останалите.

Французойката Ализе Корне пък нарече случващото се "безумие", след като заради един положителен случай на COVID-19 в самолет със свободни три четвърти от местата "трябва да пропадне неколкоседмичен труд". По-късно тя изтри туита с тези думи и се извини на австралийците.

Наоми Осака, една от фаворитките при жените, пристига в Мелбърн.

Разрази се индиректна полемика между местни играчи и чужденците. Както и между онези, които са под частична и пълна карантина.

А отново на първа линия в скандала се оказа Новак Джокович. Той получи отговор на исканията си лично от премиера на Виктория - Дениъл Андрюс.

"Хората са свободни да имат всякакви искания. Но отговорът е не, рече той. - Знам, че сред играчите има и такива, които мамят и пристъпват мерките. А мерките са такива за всички. И тенисистите бяха запознати с тях, преди да дойдат в страната ни."

Доста по-остър е спортният журналист Шон Калахън, който се обърна директно към Ноле:

"Мисля, че Джокович получи отговор типично по австралийски на своето писмо - ами не (nah на местния акцент, бел. ред.). Той е последният човек, който може да дава съвети за протоколите срещу COVID-19."

Последното е ясен намек за случилото се по време на веригата "Адрия тур" през миналата година. Джокович и семейството му организираха турнирите в Белград и Загреб, но на тях мерки не се спазваха, а много състезатели, треньори, хора от щабове и т. н. бяха инфектирани. Сред тях самият Новак и съпругата му, треньорът му Горан Иванишевич, Григор Димитров, Виктор Троицки, Борна Чорич и т.н., и т.н. 

Медии в Австралия и активни потребители на туитър и фейсбук припомнят всичко това на шампиона в Мелбърн от 2020 г. Както и изявената му позиция срещу ваксините.

Стана ясно, че двама състезатели, чиито имена не се споменават (както и полът), са нарушили мерките. Единият си е поръчал храна, донесена до хотелската му стая, а другият е провел разговор в коридора с човек, с когото тренира. И двете неща са забранени, така провинилите се ще отнесат глоби в размер до 20 000 долара, обявиха местните здравни власти.

Заради мерките в Австралия началото на Откритото първенство бе отложено с три седмици и ще започне на 8 февруари. По същата причина стартът от Формула 1, с който традиционно се открива сезонът, бе преместен от 21 март за ноември. В Мелбърн трябваше да се направи "биосфера" (балон) заради състезанието, но домакините сметнаха, че няма да успеят. Така Ф1 ще тръгне оттам, където завърши миналият шампионат - в Бахрейн на 28 март.