Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След дълга пауза заради пандемията тази пролет One Dance Week се завръща в Пловдив с програма, която включва спектакли на големи имена от съвременната танцова сцена, както и специален фокус върху Гърция.

Между 13 май и 6 юни на сцената на дома на културата „Борис Христов” с новите си спектакли гостуват световната звезда Димитрис Папайоану, компанията на известния френски мултидисциплинарен артист Оливие Дюбоа, новата икона на италианската танцова сцена Силвия Грибауди, а като част от акцента върху Гърция ще видим едни от най-интересните представители на новото поколение гръцки хореографи - ученикът на Папайоану - Христос Пападопулос, Катерина Андреу и тандемът Александрос Вардаксоглу-Дафин Антониаду.

Продажбата на билети ще бъде възобновена на 15 март 2021 г. в мрежата на EpayGo и на касите на Easypay в цялата страна.

Ето и подробностите за всички спектакли в програмата на One Dance Week 2021:

„Напречна ориентация“/Transverse Orientation, Димитрис Папайоану (Гърция)
13,14,15 и 16 май 2021 - Дом на културата „Борис Христов”

Основен акцент в програмата на One Dance Week 2020/2021 e гостуването на гръцкия хореограф Димитрис Папайоану, който ще представи най-новата си творба „Напречна ориентация“/Transverse Orientation в рамките на 4 поредни дни - 13, 14, 15 и 16 май 2021 г.

Димитрис Папайоану е един от ветераните на гръцкия театрален авангард и един от най-знаковите и актуални световни хореографи. Безспорно най-успешният артист в цялата история на съвременната сцена на Балканите, Папайоану е автор на десетки спектакли и носител на редица отличия. One Dance Week има честта да постави името на България в престижния списък на копродуцентите на новия му мащабен проект. Сред тях са театърът на фондация Onassis в Атина, легендарните Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион, театърът в Неапол, Grec Festival в Барселона, Théâtre du Châtelet в Париж, Torinodanza, Tanec Praha и други.

 

 

„Итмараг“/Itmahrag, Compagnie Olivier Dubois (Франция)
21 май 2021 г. - Дом на културата „Борис Христов”

Друг голям акцент в програмата на фестивала е гостуването на новата мултидисциплинарна продукция на един от най-знаковите съвременни френски хореографи - Оливие Дюбоа. Новият спектакъл на Дюбоа носи името „Итмараг“ и ще бъде представен на 21 май в дома на културата “Борис Христов”. Българската публика - първа след френската, ще види новото произведение на Дюбоа. „Итмараг“ ще бъде показан в Пловдив непосредствено след световната му премиера във Франция и преди представянето му на сцените на едни от най-влиятелните фестивали в Европа.

В новото си сценично произведение френският хореограф пресъздава на сцената образа на днешния Египет и ни кани да се потопим в душата на Mahraganat - музикален жанр, създаден от младежи в Кайро по време на египетската революция през 2011. Днес Mahraganat е тялото и гласът на цяло едно поколение, което говори за живота, всекидневието и бъдещето. С помощта на петима египетски танцьори и трима музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената.

„Възел цепелин“/Zeppelin Bend, Катерина Андреу (Гърция)
28 май - Дом на културата „Борис Христов”

Музикант, танцьор и хореограф, Катерина Андреу е един от най-ярките гласове на съвременната гръцка танцова сцена. На 28 май тя ще представи спектакъла си „Възел цепелин“ - дует, който свързва в едно цяло танц, движение и звук.

В свят, в който състоянията “здраво стъпил на земята“ и “високо в облаците” често са приемани като методи за оцеляване, Андреу търси скритите истини за свободата и реалността, докато се фокусира върху силата на тялото, енергията и движението.

Спектакълът носи името на симетричния възел цепелин, използван за свързването на два края, а Катерина Андреу споделя, че тълкуването му може да бъде както метафорично - като духовно свързване, така и буквално - като възел.

„Точка на изчезване“/Vanishing Point, Александрос Вардаксоглу & Дафин Антониаду (Гърция)
29 май 2021 г. - Дом на културата „Борис Христов”

„Точка на изчезване“ е пътешествие в свят, който съществува на границата между въображаемото и мрачната реалност. Спектакълът е първата хореографска колаборация между Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу, в която двамата артисти ясно демонстрират, че това сценично партньорство не трябва да се приема чрез конвенционалните представи за дует. Младите гръцки хореографи търсят вдъхновение както във визуалното, така и от киното и съумяват да включат ясни препратки в цялостната атмосфера и звуков пейзаж на спектакъла.

Larsen C, Христос Пападопулос (Гърция)
5 юни 2021 г. - Дом на културата „Борис Христов”

Христос Пападопулос е една от най-ярките нови звезди на съвременната европейска танцова сцена и един от най-силните гласове на новото поколение гръцки хореографи. На 5 юни, като част от фокуса върху Гърция на One Dance Week 2020/2021, Пападопулос ще представи най-новата си сценична творба - Larsen C.

На пръв поглед Larsen C е измамно семпла творба, съсредоточена върху упоритото изследване на ритмичните нюанси на движението. Човешкото тяло се превръща в метафора на абстрактни понятия като „време“ и „живот“ или в природни явления като потока на водата, ерозията на земята или избледняването на светлината при залез слънце. Хореографските идеи на Пападопулос произтичат от феноменологична перспектива, която поставя тялото в основата на всяко изследване. Неговият подход често изисква постоянството на погледа и преосмислянето на начина, по който възприемаме танца и света около себе си.

„Грации“/Graces, Силвия Грибауди (Италия)
6 юни 2021 г. - Дом на културата „Борис Христов”

Фестивалната програма завършва със спектакъла „Грации“ на звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди. „Грации“ ще бъде представен на 6 юни 2021 г. в дома на културата „Борис Христов” от 19:30 ч.

Можем ли да дефинираме красотата? Как се измерва тя? Какво всъщност представлява тя? Реакция към вековните стереотипи за красотата и днешните предразсъдъци, „Грации“ цели да открои уникалността на всеки от нас, доказвайки, че съвършенството е навсякъде. С щедър хумор и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига представите за човешките несъвършенства в танцова форма на изкуство. „Грации“, носител на наградата на Danza&Danza за най-добър италиански спектакъл, ни предизвиква да се посмеем, да се погледнем, да се приемем и да се обикнем такива, каквито сме.

***

One Dance Week 2021 се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Република България и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Представянето на спектаклите Transverse Orientation, Larsen C, Zeppelin Bend и Vanishing Point в рамките на One Dance Week 2021, както и специалният фокус върху Гърция, се реализират с подкрепата на Onassis Stegi, Атина.

One Dance Week благодари за подкрепата и на Френския институт в България.

One Dance Week се организира от фондация “ЕДНО за култура и изкуства”. Той е един от най-престижните форуми за съвременни изпълнителски изкуства в Централна и Източна Европа и единственият фестивал от всички 12 балкански държави, поканен за учредител на най-голямата паневропейска мрежа на танцовите фестивали - Big Pulse Dance Alliance.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.