Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19, който вече ще е част от електронното здравно досие на всеки български гражданин. Достъпът ще става само с електронен подпис.

Сертификатът, че сте ваксиниран срещу COVID-19

Документът се връчва на имунизирания при поставяне на втората доза от препарата.

„Електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да получат сертификата на хартия от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, обясни той.

На сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби, имало направени няколко системи за сигурност. 

В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани и на кирилица, и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

Ангелов демонстрира как изглежда сертификатът на имунизирания на хартия.

Какво ще има в досието

В медицинското досие ще има данни за направени прегледи, изследвания, хоспитализации, издадени лекарства, е-направленията и е-рецептите също трябва да са тук и т. н. Освен досегашната информация, която е въвеждана при ползването на услуги, плащани от НЗОК за здравноосигурени лица, тук ще са и данни, ако пациентът е имал нужда от Спешна помощ, от РЗИ и т. н.

В досието са посочени и решения на ТЕЛК (ако такива), ваксини, прегледи при дентален лекар, кръводарявания и др.

Как се извършва проверката с QR кода в левия ъгъл.

От март е-направление за всичко в доболничната помощ

Ангелов съобщи, че електронното направление, което в момента действа само за изследвания за COVID-19, ще бъде надградено в края на март. Така ще е възможно издаването му за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

"Националната здравна информационна система е приоритет. Тя ще бъде надграждана и към нея ще се добавят протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист", отбеляза още министърът.

Коментари

Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

Важното в новината е, че най

Важното в новината е, че най-после има електронни досиета. Тоя сертификат е някакво временно аксесоарче. Ползата от него е, че ще направи електронни досиетата работещи и използваеми.
Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

... Тоя сертификат е някакво

... Тоя сертификат е някакво аксесоарче, временно в светлината на прожекторите ...

Как е възможно хора с вашите

Как е възможно хора с вашите /главната буква трябва да се заслужи!/ претенции да пишат проЗтотии като "До болнична" помощ! Продължава тежката негрАмотност относно здравеопазването, което Зуека и Рачков квалифицираха още през 2005 г. като здравеопаСване. В териториите със запазена държавност хората не тичат в болницата за всяко нещо по ред причини, най-важната от които е, че болницата е за точно определени неща. Най-много и най-основополагащите неща в териториите със запазена държавност се правят в ИЗВЪН болничната помощ. Нали се пробвахте да квартирувате хората в болниците покрай ковида? Е, изгонихте здравеопазването от там и успяхте да вкарате ... колко ковид всъщност? Хайде да обясня по друг начин. Човекът е изписан от болницата, където лечението е постигнало чакания резултат. Кой ще следи този резултат да се поддържа? И най-издръжливият лекар не може И да проследява изписаните след лечението му хора. И единици от тези пациенти могат да си позволят реалната цена на такова проследяване на болнични цени. В териториите със запазена държавност такива изцепки се наказват, а и не биха хрумнали никому. Защото парите не се наливат, а се пресмята съобразно медицинските нужди и на техните "дебили", т. е. на цялото население, а не само на властопритежателите и свитата им от угодници и службаши. Веднага мога да изброя и част от начините, по които думата досиета ще се отрази на терора над нормалните лекари. Доколкото останаха в територията ... ПФУУУУ! Още едно грубо подсказване за отлепяне на залепените ви от клишета мозъци -

Грубото подсказване е за това

Грубото подсказване е за това, което се оказа като наличен фактически персонал в болничните лечебни заведения, които са като брой абсурдно много за абсурдно малкото население в територията. Колко от частните болници се споменаха изобщо и как? Лично аз съм много доволна от това, че наистина не мислите, когато пишете, защото обяснението е колкото просто, толкова и изискващо точно определен манталитет = начин на мислене и поведение, каквито аз не притежавам. Вашите клишета "изплюха" камъчето, пардон, обяснението.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.