Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19, който вече ще е част от електронното здравно досие на всеки български гражданин. Достъпът ще става само с електронен подпис.

Сертификатът, че сте ваксиниран срещу COVID-19

Документът се връчва на имунизирания при поставяне на втората доза от препарата.

„Електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да получат сертификата на хартия от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, обясни той.

На сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби, имало направени няколко системи за сигурност. 

В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани и на кирилица, и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

Ангелов демонстрира как изглежда сертификатът на имунизирания на хартия.

Какво ще има в досието

В медицинското досие ще има данни за направени прегледи, изследвания, хоспитализации, издадени лекарства, е-направленията и е-рецептите също трябва да са тук и т. н. Освен досегашната информация, която е въвеждана при ползването на услуги, плащани от НЗОК за здравноосигурени лица, тук ще са и данни, ако пациентът е имал нужда от Спешна помощ, от РЗИ и т. н.

В досието са посочени и решения на ТЕЛК (ако такива), ваксини, прегледи при дентален лекар, кръводарявания и др.

Как се извършва проверката с QR кода в левия ъгъл.

От март е-направление за всичко в доболничната помощ

Ангелов съобщи, че електронното направление, което в момента действа само за изследвания за COVID-19, ще бъде надградено в края на март. Така ще е възможно издаването му за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

"Националната здравна информационна система е приоритет. Тя ще бъде надграждана и към нея ще се добавят протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист", отбеляза още министърът.