Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учени от САЩ разработиха първите роботи от органична материя, използвайки кожа от ембриони и сърдечни клетки от жаби, съобщи Discover Magazine.

Т.нар. зеноботи, кръстени на жабата, от която са извлечени клетките - африканската ноктеста жаба Xenopus laevis, са миниатюрни - под милиметър, но могат да ходят и да плуват, да оцеляват седмици наред без храна, и да работят заедно в групи.

За разлика от истинските жаби обаче не могат да се размножават или да еволюират.

Макар да имат някои ограничения спрямо нормалните роботи - липсват им например ръце, те имат и сериозно предимство - могат да се самолекуват, ако бъдат наранени.

Зеноботите са разработени с помощта на суперкомпютър, който ползва специален софтуер за дигитален естествен подбор. Алгоритмите оптимизират всеки зенобот за различна функция като движение напред или назад, пренасяне на товари и пр. Тези алгоритми се превръщат в дигитален шаблон, който се пуска в петри с фрагментите от жабешка тъкан.

За момента малките органични роботи са просто експеримент. Но според учените от Тъфтс и Вермонт, те имат потенциал в медицината - например да почистват плака от човешките артерии, да пренасят лекарства към конкретна точка на човешкото тяло, и в опазването на околната среда - почистването на микропластмаса, например.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.