Правителството обсъжда вариант за отваряне на заведенията при условията, които работят в момента ресторантите в хотелите - при 50% от капацитета си. Това е обещано след среща между министри и представители на ресторантьорския бранш, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Съобщението идва малко, след като в този дух се изказа премиерът Бойко Борисов.

На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията, заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след проведената в Министерството на здравеопазването среща с представители на ресторантьорския бранш. В дискусията са участвали министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

Съобщението идва само ден след като ресторантьори заплашиха, че ще отварят заведения протестно, а здравният министър Костадин Ангелов каза, че "със сигурност са много важен бранш, но в момента не са ни приоритет". Преди дни от браншовата им организация съобщиха, че близо 30% от собствениците на заведения са фалирали заради мерките срещу коронакризата. 

Според информацията от правителствената пресслужба Николова е пояснила, че към момента се обсъжда възможността за отваряне на заведенията две седмици след 4 февруари, ако епидемиологичната обстановка в страната го позволява. Или трябва да се разбира -  около18 февруари. 

И допълнила, че настояването на бранша е ресторантите да отворят още от 1 февруари, отново при спазване на конкретни условия – 50% заетост и вечерен час. Различни варианти се обсъждат за вечерния час – 22:30 часа, 23:30 часа, но все още не е договорено, уточни вицепремиерът. 

"Най-важни са животът и здравето на хората и здравните власти са тези, които трябва да вземат окончателното решение по повод промяна на заповедта на министъра на здравеопазването", заявила Николова. 

По отношение на компенсациите към бизнеса вицепремиерът коментира, че очакваната нотификация от ЕК трябва да бъде получена в рамките на няколко дни. Допълнителните средства по социалните мерки ще бъдат разплатени до края на месеца, така че браншът да получи своите обезщетения, поясни тя. И добави, че по време на срещата е обсъдено и продължаването на мярката 60 на 40, която за туристическият бранш е 80 на 20.