Още в първия си ден на власт новият американски президент Джо Байдън ще отмени ключови политики на предшественика си Доналд Тръмп, вариращи от пандемията и климата до икономическата криза и имиграцията, предават световните агенции, цитирайки хора от неговия екип.

Очаква се днес следобед (вечерта българско време) в Белия дом Байдън да подпише първите си 15 акта - укази и меморандуми - каза говорителката му Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

Новият държавен глава ще направи задължително носенето на предпазни маски във всички сгради, които са федерална собственост и от всички наети на федерална служба. 

В Белия дом ще бъде създадена нова служба за координация на отговора на коронавируса.

Байдън ще започне процедура за връщане на Съединените щати в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., от което Тръмп ги оттегли. Новият президент ще издаде указ за мерки против климатичните промени, една от които е да прекрати разрешителното за нефтопровода "Кийстоун Екс Ел" между Канада и САЩ.

Очаква се Байдън да отмени обявеното от Тръмп извънредно положение, което позволи да бъде строена стената срещу нелегалните имигранти по границата с Мексико, и да отмени забраната за влизане в САЩ за гражданите на някои мюсюлмански държави.