Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Google и Съюзът на френската преса за обща информация (Agip), който представлява националните и регионалните всекидневници, съобщиха вчера, че са подписали споразумение, позволяващо цифровият гигант да плаща на френския печат за допълнителни (на авторските - б.р.) права, предаде АФП.

Заплащането ще става съгласно френското законодателство, казват Agip и Google в съвместно комюнике. Страните са постигнали споразумението след месеци преговори в рамка, зададена от френския регулатор на конкуренцията, посочва съобщението.

Google ще преговаря и ще сключва индивидуални договори за лиценз с издателите, които членуват в Apig. Тези договори ще покриват т.нар. "съседни права" (на френски droits voisins)  и освен това ще дават на вестниците достъп до News Showcase" - програма на Google, в която компанията заплаща на медиите за подбор на обогатено съдържание.

Заплащането ще се изчислява индивидуално и ще се "основава на критерии като например принос за политическата и общата информация, всекидневен обем на публикациите и месечната аудитория в интернет".

АФП цитира Пиер Лует, главен изпълнителен директор на издателската група Les Echos - Le Parisien и председател на Apig, че споразумението "отбелязва ефективното признаване на допълнителните права на издателите в печата и началото на тяхното възнаграждение от цифровите платформи за използването на техните публикации онлайн".

Ръководителят на Google във Франция Себастиен Мисоф вижда в споразумението потвърждение на "ангажимент", който отваря на корпорацията "нови перспективи".

Френският печат обвини през 2019 година Google, че се подиграва със "съседното право", което е подобно на авторското, създадено е от европейска директива и е предназначено да доведе до по-добра подялба на приходите от Мрежата в полза на печата и информационните агенции.

Директивата предвижда доставчиците на услугата "публично разгласяване" или "предоставяне на публично разположение" на съдържание в мрежата да сключват лицензионни споразумения с неговите собственици.

Когато това право влезе в сила във Франция, Google еднострано реши да показва по-зле вестниците, които откажат да продължат да позволяват на търсачката да използва безплатно тяхното съдържание (заглавия, откъси от статии и илюстрации) в своите резултати от търсенията.

Френската преса, която нямаше избор, се съгласи, но в същото време сезира регулаторния орган по конкуренцията, който през април 2020 година нареди на  Google да преговаря с издателите. Апелативният съд на Париж по-късно потвърди това решение.

Коментари

....

А на мен кога ще ми плащат, че ги чета?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.