Казусът с назначения за зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов, който е от НПСД, е изцяло в ръцете на премиера Бойко Борисов. Това заявиха съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след среща с Борисов, продължила около час в сградата на МС.

Патриотите се обявиха против назначаването на Исмаилов в изпълнителната власт, тъй като твърдят, че неговата партия НПСД, която е в рамките на Републиканския блок, е протурска. Още по време на водене на преговорите за съставяне на правителство от ПФ бяха поставили уславие да не се правят назначения на кадри от формацията на Корман Исмаилов.

След срещата стана ясно, че казусът със зам.-министъра е бил обсъждан само 15 минути. Тримата лидери се съсредоточили върху енергийни теми, като природния газ, ДКЕВР, цената на тока и други.

Каракачанов и Симеонов дадоха кратко изявление, в което посочиха само, че са изложили своите аргументи срещу личността на Исмаилов, доложили са му и някои притеснения, които имаха относно неговото минало, а Борисов обещал да направи проверка и да вземе решение дали да подпише заповед за освобождаването му.

Съпредседателите на Фронта обаче не отговориха на въпроса дали ако премиерът все пак вземе решение да не освобождава Орхан Исмаилов, ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Тази подкрепа не е скрепена с коалиционно споразумение и ако фронтът се оттегли, парламентарното мнозинство ще се държи само от 128 депутати - ГЕРБ, РБ и АБВ.

Каракачанов посочи само: "Условия не сме поставяли, още повече - ултиматуми".

Симеонов допълни:

Няма драма, ние не желаем да събаряме правителството, отговорни патриоти сме и не желаем да рушим това крехко мнозинство.

От изявленията и на двамата съпредседатели на Фронта тези дни, в които се усещаше известен разнобой в позициите им, се породи въпросът има ли разцепление вътре в самата коалиция. Днес лидерите синхронно коментираха, че нормално две различни партии да имат разминаване по някои точки. Но Каракачанов на няколко пъти не отговори на въпроса какво би се случило, ако ръководството на ВМРО вземе решение, че личността на Орхан Исмаилов не е чак толкова проблемна и той може да остане на поста си, а това на НФСБ на Валери Симеонов е категорично за отстраняването му.

По повод на друг появил се слух, че патриотите са склонни да преглътнат зам.-министъра на отбраната срещу шефски постове в няколко парламентарни комисии, Каракачанов бе лаконичен, че за подобен казус не може да се говори, тъй като все още няма и парламентарен правилник, с който се определят ресорите и броя на комисиите.

Лидерите на Фронта отхвърлиха слуховете, че Каракачанов се гласи да става шеф на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, като обясниха, че той е историк, а не инженер.