Еврокомисията е получила уверение от Pfizer, че от следващата седмица ще започне наваксването с доставките на ваксини в ЕС.

Това съобщи днес говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмаакер.

Тази седмица производителят е забавил доставките, но от следващата седмица ще работи с пълна мощност, уточни той. Очаква се ваксините, поръчани до края на първото тримесечие на годината, да бъдат доставени в срок.

Де Кеерсмаакер окачестви като добра новина факта, че е възможно от флаконите с тази ваксина да бъде извличана и шеста доза при определени условия. Така повече хора ще бъдат имунизирани. Добиването на шеста доза не се отразява на подписаните договорни условия за обема и сроковете на доставките, допълни Стефан де Кеерсмаакер.

Съгласно договорите страните от ЕС, които искат да дарят ваксини, трябва да се допитат до производителя, каза още говорителят. Това се налага, за да се насочват доставките още от завода към страната получател на дарението.

Той също така потвърди, че поверителните договори предвиждат условия, в които се носи отговорност за нанесени щети от поставянето на ваксина. Тези условия са в съответствие с европейското законодателство за отговорността на производителя.