Здравният министър Костадин Ангелов предлага удължаване на епидемичната обстановка с 3 месеца.

Това съобщи той пред депутатите от здравната комисия, която го изслушва. 



Това, което възнамеряваме да предложим, свързано с удължаване, считано от 1 февруари, ще бъде тя да бъде удължена с 3 месеца, каза министърът пред депутатите. Действащата извънредна епидемична обстановка е със срок зо 31 януари. Той може да бъде удължаван с решение на Министерския съвет, гласи законът. А удължаването й е единственият законов начин, чрез който налагането на мерки със заповеди на министъра може да продължи.

Днес стана ясно още, че учениците от 5.-12. клас се връщат училище, но за разхлабване на другите мерки ще се мисли допълнително. 

Собствениците на заведения обявиха протест на 27 януари.

Ще има ви ваксини на ангажираните с изборите?

Какъв е планът на здравното министерство за опазване на здравето на ангажираните в провеждането на парламентарния вот на 4 април - най-вече на членовете на секционните и районните избирателни комисии попита министъра депутатката от ДПС Нигяр Джафер. И възможно ли е те да преминат през ваксинация.

Министър Ангелов не се ангажира с категоричен и конкретен отговор, но обяви, че министерството е имало разговор с председателя на ЦИК Александър Андреев. Подготвя се и писмо - и до него, а и до парламентарните партии, за да се събере предварителна информация за броя на хората, които ще излъчат в комисиите за изборния ден, наблюдатели, застъпници. За да може да се направи план. Според министъра въпросът далеч не засяга просто изборите, а има много сериозни медицински аспекти, защото става дума за голям брой хора, които ще са изложени на риск. Министерството иска да събере достатъчно данни навреме, за да прецени дали може да се стигне до ваксинация, да се ориентира какъв процент от хората биха поставили ваксина и т.н. Ангелов уточни още, че решение за ваксинация на изборната администрация няма да наруши имунизационния план, защото този план може и да се променя. 

За изборната администрация ще се напишат правила за осигуряване на лични предпазни средства - като по няколко маски, специализирани и с висока защита, костюми за онези, които ще са в секционните комисии в болничните отделения и т.н. 

Нигяр Джафер припомни, че вероятно ще става дума за над 60 000 души, тъй като на територията на страната на избори има около 12 000 изборни секции. 

Припомняме, че според плана на ГЕРБ, облечен в законопроект, с който се описва как се правят избори в пандемия, ЦИК трябва да напише правила за това най-късно 50 дни преди изборния ден (средата на февруари), а здравното министерство обеща да има ясен протокол за действие 45 дни преди вота.