Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БСП внесе промени в Изборния кодекс, с които предлага въвеждането на видеонаблюдение в секционните комисии по време на броенето на бюлетините и публичен регистър на избирателите.

Според предложението на БСП във всяка секционна комисия трябва да има камера. Тя ще излъчва онлайн броенето на бюлетините. Записите от това излъчване се предават в районните избирателни комисии и ЦИК. Те могат да служат за доказателство пред съда (последното е особено интересно, като се има предвид, че сега и другите видеозаписи не са доказателство в съда по смисъла на НПК, б.р.).

Идеята на това предложение е повече прозрачност при броенето на бюлетините.

Според другото предложение на БСП ЦИК създава публичен регистър на избирателите. Всеки избирател може да бъде вписан в него по всяко време с писмено заявление. По този публичен регистър се правят избирателните списъци.

Това на практика е т.нар. активна регистрация. Целта на тази регистрация е да стане ясен истинският брой на избирателите, с което да се предотвратят възможни злоупотреби.

Днес БСП започна консултации с малки партии и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборите. В разговорите участват представители на АБВ, Комунистическата партия, партия "Свобода" и др. БСП предлага на тези формации организационна помощ и ксерокопия от протоколите за паралелно преброяване на резултатите в замяна на общи застъпници.

"Искаме да върнем доверието в институциите и в изборния процес. Това отблъсква хората. Това е голям въпрос в държавността. Избраните нямат достатъчно легитимност".

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. И поясни,че има съмнения как ще бъдат проведени изборите, защото "ще ги правят ГЕРБ".

"Техни представители носят чували с бюлетини, инструктират как да се гласува, подменят протоколи", изтъкна Нинова.

И заяви, че единственото решение за отстраняване на възможни манипулации е масово гласуване.

"Гласувайте без страх. Не се поддавайте на внушения да не се гласува. Не е по-опасно, отколкото да отидеш в магазин. Вотът не е предрешен. Всеки глас е много важен", заяви Нинова.

Коментари

Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Не им увряха главите на тези!

Не им увряха главите на тези! Никой съд няма да приеме такива записи за каквото и да е доказателство. Безсмислено харчене!

Мдаа

100% идеята им е,да разправят че изборите са манипулирани,а не да могат да доказват нещо пред съда.Стари ДС номера си скалъпяват отдалече.

хахаха

И тая била юристка,те не познават законите,тръгнали да предлагат промени!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.