Руската полиция задържа Любов Собол, съюзничка на арестувания критик на Кремъл Алексей Навални, която призова поддръжниците му да излязат на улиците, за да поискат освобождаването му, предаде Ройтерс, цитирата от БТА.

Адвокатът й не съобщи причините за задържането в кратко изявление в туитър. Властите вече заявиха, че планираният протест е незаконен и ще бъдат взети мерки срещу хората, които насърчават други да отидат на него.

Навални е най-влиятелният критик на президента Владимир Путин. Опозиционният лидер беше задържан през уикенда, след като се върна в Русия за пръв път след предполагаемо отравяне с нервнопаралитично вещество. По-късно той беше обвинен в нарушаване на условията на условната си присъда.

Руските власти поискаха от социалните мрежи, включително от приложението за видеосподеляне "Тик Ток", да спрат да разпространяват публикации, поощряващи непълнолетни лица да участват в неразрешени протести в събота в подкрепа на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, предаде още Ройтерс.

Снощи руският телекомуникационен регулаторен орган "Роскомнадзор" прикани "Тик Ток" и най-голямата социална мрежа в Русия "В Контакте" да предотвратят разпространяването на информация, която според регулатора може да доведе до участие на непълнолетни в незаконни действия, които могат да изложат живота и здравето им на опасност.

През 2018 г. руските депутати подкрепиха законопроект, според който призоваването на лица под 18 години да участват в неразрешени улични протести подлежи на наказание затвор. Тогава Навални заяви, че мярката цели да попречи именно на неговите действия.

Руският главен прокурор Игор Краснов изпрати днес ново запитване за информация към германското правосъдие във връзка с предполагаемото отравяне на  Навални, предаде ДПА.

Руската главна прокуратура съобщи днес, че повечето от запитванията, отправени от руските разследващи органи са били отхвърлени от германските власти и че записите на интервюта с Навални и съпругата му не са били включени в предоставените от Германия материали.

Навални, които се върна от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо покушение с нервнопаралитично вещество от рода на "Новичок", в понеделник беше осъден по бързата процедура на 30 дни предварителен арест.

Германските правораздавателни органи казват, че са отговорили на четири запитвания от страна на Русия за правна помощ, отнасящи се до предполагаемото отравяне на Навални, но според руския главен прокурор и други руски служители отговорите са били незадоволителни и твърдят, че става дума за прикриване на факти.