Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама терористи самоубийци се взривиха един след друг в центъра на иракската столица Багдад. Убити са най-малко 32-ма, а 100 души са ранени, предаде Франс прес, като се позова на иракската армия.

Атентатът бе извършен на много оживен пазар за дрехи втора употреба на площад "Таяран". На същото място точно преди три години в подобен атентат загинаха 31 души.

След като първият атентатор днес се взривил на пазара, там се струпали много хора, за да помогнат на пострадалите. Тогава се появил втори атентатор и също се взривил.

Последно такъв тип нападения в Багдад имаше преди 18 месеца.

Засега никой не е поел отговорност. Очаква се броят на жертвите да нарасне още повече.

Папата осъди нападението, под въпрос е негово планирано посещение в Ирак

Папа Франциск заяви, че е дълбоко опечален от двойния атентат в Багдад, при който по последни данни на иракските власти са загинали 32-ма и са били ранени 110 души, предаде още Франс прес.

Папата, който планира да посети Ирак през март, определи нападението като "безумен акт на жестокост". В телеграма до иракския президент Бархам Салих папата изрази "увереност, че всички ще продължат да работят за преодоляване на насилието чрез братство, солидарност и мир".

Франциск добави, че се моли за загиналите и семействата им, за ранените и за служителите на спешните служби, притекли се на помощ на място.

В началото на декември Светият престол обяви, че папата ще посети Ирак от 5 до 8 март по покана на иракския президент и местната католическа църква, като все пак уточни, че окончателното решение ще зависи от "развитието на световната здравна криза".

Планира се папата да посети Багдад, равнината Ур, както и градовете Мосул и Каракош в долината на Ниневия, която беше окупирана от джихадистите от групировката "Ислямска държава" от 2014 до 2017 г.

Вчера Ватикана потвърди посещението и започна акредитация на журналисти, които да придружават папата в самолета, с уточнението, че датите "може да бъдат променени".

В реч за италианска телевизия на 10 януари папата показа загриженост във връзка с неизбежното струпване на хора при появите му на обществено място.

"Не мога с чиста съвест да предизвиквам събирания" на хора, подчерта той, като добави, че не знае дали посещението в Ирак ще се осъществи.

До 2003 г. в Ирак, предимно шиитска мюсюлманска страна, имаше милион и половина християни. Днес те са само между 300 и 400 хиляди, според неправителствената организация "Хамураби", която се бори за защита на правата на християнското малцинство в Ирак.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.