Около 39,87 милиона души са гледали по телевизията церемонията по встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън като президент на САЩ. Това е с 4 процента повече от гледаемостта на инаугурацията на Доналд Тръмп през 2017 г., съобщи компанията "Нилсън" въз основа на данните от шест телевизии, излъчили церемониите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Данните се отнасят за 30-минутен отрязък от време, започващ от момента, в който Байдън полага клетвата и впоследствие изнася речта си по встъпването в длъжност. Те включват зрителите, включили телевизорите си през тези 30 минути, на Ей Би Си, Си Би Ес, Ен Би Си, "Фокс нюз", Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си.

През 2017 г. около 38,3 милиона души са гледали инаугурацията на Тръмп по тези телевизии.

Посещаемостта на инаугурацията е чувствителна тема за републиканеца. Една от първите многократно повтаряни лъжи в началото на управлението му бе, че е имало рекорден брой посетители на встъпването му в длъжност. Оказа се, че между 300 000 и 600 000 симпатизанти са присъствали на церемонията, което е далеч от постижението на Барак Обама от 2009 г. - 1,8 милиона души.