Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през сегашната учебна година.

Поводът са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на тези изпити през 2021 г.

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента „няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури.“ Според тях децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в сегашната ситуация“, пише омбудсманът.

В същото време „за малките ученици от I до IV клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към сегашната ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност“, допълва Ковачева.

Тя добавя, че заради извънредната ситуация в страната и към момента "учениците от V и ХII клас продължават да се обучават в електронна среда от разстояние, като за гимназиалния курс това вече е повече от два месеца без прекъсване".

Немалка част от първия учебен срок на учебната година учениците са в онлайн обучение и "в този смисъл резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото“, смята още омбудсманът. 

Ковачева припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за немалка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

„Във връзка с описаното и на основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за отмяна на изпитите за НВО след завършване на IV и X клас през тази учебна година“, завършва в препоръката си до министъра на образованието омбудсманът.

Изпитите след IV и X клас вече веднъж бяха отменяни през миналата учебна година - отново заради епидемичната обстановка, в която учениците след 13 март 2020 г. въобще не се върнаха в класните стаи. Към момента министърът на образованието Красимир Вълчев многогократно е защитавал необходимостта подобни изпити да се проведат през тази учебна година.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.