Руският фонд за преки инвестиции и Будапеща са подписали договор за доставка на ваксини за Унгария. По-късно унгарското правителство обяви, че е сключило споразумение да купи "големи количества" от "Спутник V".

Това обяви руският здравен министър Михаил Мурашко след среща с унгарския министър на външните работи и външната търговия Петер Сийярто, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на здравеопазването, предаде РИА Новости.

"Страните обсъдиха изпълнението на споразуменията, постигнати на 13-ото заседание на междуправителствената комисия, проведено на 27 ноември 2020 г. в Будапеща. Основният въпрос по време на дискусията беше сътрудничеството в здравния сектор, и по-специално въпросът за доставката на руската ваксина "Спутник V" в Унгария", се казва в съобщението.

Унгария ще купи 2 милиона дози от руската ваксина, които ще стигнат за ваксинирането на 2 милиона души, каза Сийярто след среща с руския си колега Сергей Лавров.

В четвъртък началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан потвърди, че и руската инжекция, и ваксината на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека" са получили зелена светлина от здравните власти.

В Унгария вече са ваксинирани 140 000 души. Но  усилията на правителството за популяризиране на руската и китайската ваксина вече се натъкнаха на опозиция, посочва Би Би Си.

Скептицизмът и подозрителността сред унгарците, поне в общественото въображение, са свързани с комунистическия режим в страната от 1948 до 1989 г.

Решението на Унгария предизвика и критики от страна на Европейския съюз, който гледа с недоверие поредния пример, в който правителството на Орбан избира да върви по свой път и да подкопае съюзната солидарност.

"Трябва да признаем, че нещо не върви както трябва на равнището на ЕС", заяви Орбан в седмичното си радиоинтервю.

Той каза, че щом страната няма достатъчно ваксини от общността, трябва да вземе руската.

"Не може унгарците да умират заради това", добави премиерът, често влизащ в схватки с Брюксел.