За намаляване на ставката ДДС в Европа на 5 на сто за заведенията, хотелите, ресторантите и за целия сектор на гостопримеството настояват от ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения, и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) - единствената в България пълноправна членка на европейската организация, съобщиха от БХРА, цитирани от БТА. 

Според ХОТРЕК и БХРА намаляването на ставката на ДДС ще подпомогне както бизнеса, така и заетите в сектора, потребителите, националните и европейската икономика.

Според анализа на ХОТРЕК с подобна мярка ще се запазят дълготрайно работните места в бранша и ще се гарантират по-добри заплати на заетите в него, ще се спасят засегнатите от кризата сектори, ще се привлекат повече инвестиции, ще се намалят цените за крайните клиенти, ще се повиши качеството на предлаганите услуги и ще се подпомогне устойчивото развитие на индустрията. 

Освен това намаляването на ДДС в ЕС на 5 на сто ще допринесе косвено и за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). 

В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват още от ХОТРЕК.

От БХРА съобщават, че подобни стъпки вече се предприемат и в Русия.

Припомняме, че в България ставката на данъка бе намалена от 20 на 9% още пролетта по изричното разпореждане на премиера Бойко Борисов и в пълен разрез с мнението - категорично против - на неговия тогавашен министър на финансите Владислав Горанов и на председателката на бюджетна комисия Менда Стоянова.